Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Samma land, ett annat ROLE 1

afghanistanstyrkan

7 år sen jag sist var i Afghanistan som sjuksyster. Då var jag på den svenska Role 1:an på Camp Northern Lights och nu jobbar jag som medical planer/primary health care nurse på Camp Marmal och har ansvaret över kontingentens sjukvård upp till distriktssköterskenivå. Jag finns tillgänglig dygnet runt för mina kollegor på FS 39. Förutom sjukvård erbjuder jag mina två händer till att hjälpa till med uppgifter på NSE.

Som sjuksköterska i den svenska kontingenten jobbar jag även 50% på det Tyska Fältsjukhusets läkarmottagning (Role 1). Arbetskollegorna där är från alla nationer som finns på Camp Marmal. Mottagningssköterskan är från Tyskland och de två andra sköterskorna, utöver mig, kommer från Kroatien och Lettland.

De dagar jag inte är på NSE:t jobbar jag på fälstjukhuset, från klockan 08.00 – 15.00 med avbrott för lunch mitt på dagen, samt ett förmiddags- och ett eftermiddags pass på Role 1. Arbetet består av så kallade ”check up:s” som utförs tillsammans med en läkare. Det är de lokalanställda (de kan komma från olika länder runtom Afghanistan också) som blir läkarundersökta för att kunna jobba på campen. Om det finns tid utöver detta så hjälper man till med en del vaccinationer och blodprovstagningar på mottagningen. På eftermiddagen färdigställer vi formulären för läkarundersökningen två dagar framåt.

Just nu är det dock låg verksamhet med check up:s inne på Mazar-e-Sharif på grund av Covid. Man har minskat antalet lokalanställda inne på campen, vilket medför lite annorlunda arbetsuppgifter för oss.

Träningsmässigt är det inte så mycket styrketräning jag sysslar med, men en promenad (cirka 45 -50 min) med eller utan stavar startar dagen för det mesta. Ibland blir det en längre promenad (drygt en timme) på eftermiddagen också.

Sammankomster på någon helgkväll då och då (ex. grillning och quiz) med FS39 gänget förgyller den annars lite stillsamma tillvaron på campen. Jag trivs även i min lilla ”Barr” och läser böcker, löser sudoku eller korsord.

Dagarna går trots allt i solens, sandens, träningens, gemenskapens och arbetets tecken.

/ Riitta

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

1 kommentar

  • Ellinor Funegård 24 juli 2020 22:38

    Så härligt att få läsa om din vardag!
    Ta hand om dig där nere!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *