Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Förbandets hjärta

afghanistanstyrkan

De flesta morgnar samlas NSE (National Support Element) kl. 08.00 för att ta en gemensam kaffe på kontoret. Vi startar dagen med att gå igenom gårdagens händelser, dagens uppgifter samt kommande verksamhet. Det är även en chans för oss att stämma av läget i gruppen, som består av en chef, personalchef, personaladministratör, logistikchef, logistikassistent samt en sjuksköterska. Vi är ett team och löser de flesta uppgifterna gemensamt om än det finns en viss uppdelning mellan personal- och logistiksektionen.

Personalchefen och administratören ansvarar för kontakten med förbandet i Sverige, information till anhöriga, bokning av flygresor inom landet och till Sverige samt personaladministration som t.ex. lön och tjänstledigheter. Personalchefen har tagit på sig rollen som kalfaktor så till vida att hon med jämna mellanrum blandar ihop socker och smör för att det ska finnas nygräddade bakverk till kaffet eller som efterrätt till maten.

Logistikchefens huvuduppgifter är att vidmakthålla den svenska kontingentens underhållssäkerhet, infrastruktur samt materiel. Som logistiker är man en naturlig del i welfare-arbetet oavsett vart i världen man verkar och här i Afghanistan innebär det ett ansvar för beställningar till insatsområdet av bland annat bakingredienser, våffelmix och grillmat. Det är ofta ett ganska lugnt jobb men som sprider lite guldkant på tillvaron för övriga, vilket är viktigt nu i det något lägre operationstempot som präglar insatsen på grund av COVID-19.

1,2 meter bakom logistikchefen befinner sig logistikassistenten, som förutom att stötta chefen, även bemannar stexet (stabsexpeditionen) där kommunikationen med arméstaben sker. Den allra viktigaste uppgiften är dock att vara kontingentens grillkung, med andra ord tillser att köttet blir perfekt.

Chefen för NSE samordnar arbetet mellan funktionerna personal och logistik. Vid inkomna uppgifter är chefen NSE mottagare av dessa och som han sedan fördelar på respektive funktion. Han är även ansvarig för alla besök från Sverige och samtliga ceremonier som genomförs. Chefen NSE är tillika ställföreträdande kontingentschef och ett stöd för kontingentschefen i hans arbete. Som ställföreträdande kontingentschef är det främst uppgifter så som att färdigställa rapporter hem till Sverige, leda och planera möten för kontingenten.

Sjuksköterskan är en resurs för den svenska personalen och tillser att vårt hälsoläge upprätthålls. Hon tjänstgör även deltid på det tyska fältsjukhuset.

Tillsammans känner NSE extra ansvar för att upprätthålla kontingentens stridsvärde. Vi tillser att det anordnas aktiviteter såsom grillkvällar, musikquiz och andra aktiviteter som ger utrymme för skratt och gemenskap.

 

NSE, FS 39

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *