Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Första intrycket…

afghanistanstyrkan

Klockan är 0600, solen har just börjat visa sig och dess strålar lyser upp de höga och vackra bergen som ligger söder om CAMP MARMAL. Jag är som så många andra ute på en löprunda längs murarna på basen.

Innanför murarna flyter missionslivet på som vanligt. Flera års närvaro i landet har fört med sig att rutiner och procedurer är väl anpassade för de händelser som uppstår. Vår kontingent arbetar trots detta frenetiskt för att vi ska lära oss våra nya befattningar. Så är det nog för alla soldater och officerare som just har roterat ner till TAAC-N oavsett om man är svensk, tysk eller av någon annan nationalitet. Jag är dock övertygad om att redan om ett par veckor kommer alla känna sig trygga med sina nya arbetsuppgifter och kollegor.

Innan jag kom hit trodde jag inte att COVID- 19, antikroppar typ lgM, lgG, flockimmunitet och karantänsbestämmelser skulle uppta så stor del av arbetsdagen som den gör. Men jämför jag min situation med de som bor på andra sidan murarna har jag det väldigt bra trots COVID. På andra sidan muren är situationen annorlunda.

10 km från basen pågår strider mellan talibaner och ANDSF (Afghan National Defense and Security Forces). Båda sidor tappar många soldater och krigare i striderna. Förutom detta får civilbefolkningen lida för den konflikt som alltjämt pågår. Detta skiljer sig inte nämnvärt från när jag sist tjänstgjorde i landet men idag ska även COVID läggas på befolkningen som en våt filt. Tyvärr finns inte samma möjligheter som i Sverige att hantera epidemirelaterade friktioner och därför kommer de närmaste månaderna vara utmanande för de Afghanska invånarna och därmed också för våra förband.

Innanför murarna där vi spenderar stor del av vår vardag är i dagsläget ingen svensk konstaterad smittad av COVID. Det förträffliga med det militära systemet är att om man beordrar 14 dagars karantän med efterföljande PCR-test så har också viruset problem med att ta sig in på campen. Beordrar man ett socialt avstånd på två meter så kommer också personalen förhålla sig till detta. Inte så stort utrymme för individens egna val men väldigt effektivt mot spridning av virus och därmed också min personals välmående.

Nej, nu är det dags för dusch och därefter uppdatering av nattens strider…

Ansiktsmask på!

CO FS 39

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *