Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Till alla som tillhör den stora släkten SWECON – FS38

afghanistanstyrkan

Mina vänner

Den insats vi nu genomför har nummer trettioåtta (38) i serien. Alla tidigare insatser har varit unika på sitt sätt. Några saker har hitintills varit särskilt utmärkande för tid i området. Det började med en utdragen process avseende presidentvalet, denna höll på under hösten och en bit in på vintern. Därnäst den upptrappning i vårt närområde som skedde mellan USA och Iran i januari. Därefter en period med reducerat våld inom Afghanistan vilket slutligen gjorde att ett avtal tecknades USA och Talibanerna. Avtalet innebar bland annat minskning av de militära styrkorna, både från USA och övriga länder. Slutligen så innebörden av Coronavirusets framfart.

Det alltid spännande att läsa i historieböckerna hur olika stora händelser i historien har utspelat sig. Vi kan läsa om årtal och dagar. Vad som hände på olika platser och hur man påverkades. I historieböckerna har vi alla fakta och ett klart förlopp. När ett skede började och varför. Hur det fortsatte och när det avslutades. Det som är spännande är att vi nu befinner oss mitt i själva historien. Det som gör det lite mer svårt är att vi inte vet hur det fortsätter. Det som är tydligt i efterhand, kan vara nog så krångligt eller svårt när man är mitt i det.

Händelseutvecklingen är snabb här nere hos oss. Vi gör olika åtgärder i syfte att anpassa oss efterhand. På grund av utvecklingen har dessvärre de av våra kollegor som åkt hem på leave fått stanna kvar i hemmet. Leaverna för oss som befinner oss i insatsområdet är inställda tills vidare. Vi har dagliga möten inom den svenska styrkan på Camp Marmal och håller kontakt våra kamrater i Kabul. Det är viktigt att alla får samma information om det som händer. Dessutom är det av lika stor vikt att få chansen att berätta hur man känner och mår. Trots allt som pågår runt oss fortsätter verksamheten och vi löser de uppgifter som är ålagda oss.

Insatsen har hela tiden genomförts på många platser. Här i Afghanistan genomförs den främst i Masar-e Sharif samt i Kabul. Dessutom genomförs den på en mängd orter hemma i Sverige och andra platser i världen. Just de orter där ni som är våra anhöriga för tillfället befinner er. Ni är fortsatt en viktig del av vår styrka och jag uppskattar det stöd ni ger.

Magnus
CO FS 38
Camp Marmal – Masar-e Sharif
Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *