Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Släkten SWECON – FS38

afghanistanstyrkan

 

Till alla som tillhör den stora släkten SWECON – FS38
Det är många som läser, men jag väljer idag att särskilt vända mig till er.

Det går sällan mer än några enstaka dagar utan att jag tänker på den dag jag fick tillsammans med många av er hemma i Halmstad. Möjligheten att träffa er gav mig mycket energi och den dagen är härlig att tänka tillbaka på. En fantastisk (och förstås väldigt annorlunda...) jul är nu till ända. Laga mat och umgås med quizar och spel gjorde vi både under jul och nyår, vilket var uppskattat. Det gamla 2019 har övergått i ett nyfött 2020. Vi är mitt i den första leaveperioden, där del av styrkan är nere för sin andra tur, medan andra i styrkan fortfarande väntar på att få komma hem första gången. Styrkan kommer inte vara samlad igen förrän i februari under en kort tid. Därefter börjar nästa leaveperiod som nästan sträcker sig intill dess vi åker norrut på riktigt.

Vilken tid vi lever i... Plötsligt befinner vi oss precis på kanten till de händelser som i vårt vanliga liv är väldigt långt borta. Jag känner mig väldigt trygg med de jag har runt mig i förbandet. Den träning och de förberedelser vi gjort tillsammans skapar en grundtrygghet som hjälper oss när det är lite mer oroligt i omvärlden intill. Vi följer läget kontinuerligt i både det stora och det lilla. Vi, med hjälp av de staber som finns i vår organisation, följer läget både avseende händelser i grannländerna samt det som händer i vårt eget närområde.

Trots allt som sker i omvärlden så fortgår vardagen. Vi arbetar med rådgivning till våra afghanska motparter, staben följer det som händer i området. Vår svenska stödenhet NSE gör ett riktigt bra jobb med att förbereda och duka för oss alla andra. Vi tar hand om varandra, har ständig kontakt både inne på baserna och ute hos våra afghanska vänner på deras baser.

Träning utgör ett viktigt och trevligt inslag i vardagen för styrkan. Målet är att ta oss Halmstad – Mazar-e Sharif tur och retur nyttjandes rodd, apostlahästar, cykel samt även rullskidor. Vi har för tillfället tillryggalagt ungefär 2900 kilometer av den totala sträckan av dryga 10500 kilometer. Därutöver har tiotals ton hantlar, vikter och egen kropp lyfts på allehanda crosstraining pass. Efterhand som vår afghanska vinter övergår i mera vår-liknande förhållanden framåt mitten av februari, kommer säkert än mer kilometer att tillryggaläggas med hjälp löpning utomhus.

Det är inte alltid enkelt att berätta vad vi gör, jag är övertygad om att ni har förståelse för det där hemma. Det handlar inte om att inte vilja berätta, men för allas trygghet är det bäst att detaljer om hur vi gör samt vad vi skall göra får stanna här nere. Däremot kan man förstås berätta om annat roligt. På fredag skall de som har möjlighet ha en grillkväll uppe i vår egen Villa Villekulla. Istället för att äta i den stora matsalen, hjälpas vi åt med grillandet och äter därefter middag tillsammans.

Avslutningsvis önskar jag er alla en god fortsättning på det nya året, med förhoppning om att ni alla skall få precis det år som ni själva önskar er.

Öv Magnus

C FS 38

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

1 kommentar

  • Lena Glader Frankfeldt 10 januari 2020 11:21

    Tack Magnus för trygg läsning!
    Nu är det snart dags för anhörigdag i Halmstad! Det ska bli både spännande och roligt att få träffa dig och de andra i släkten Swecon - FS38 igen.
    Sköt om er och var rädda om er!
    Kram Lena

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *