Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sjuksköterska på Camp Marmal

afghanistanstyrkan

Hej och god fortsättning på er alla!

Varför behövs en sjuksköterska för en så liten styrka när det finns ett stort tyskt fältsjukhus på campen?
Anledningen är att jag är ett stöd till chefen samt den militära organisationen om det värsta tänkbara skulle hända. Då blir jag kontaktpersonen mot det tyska fältsjukhuset samt den militära sjukvårdsledningen i Sverige. Men jag tror också att det är viktigt att de svenskar som söker vård känner sig trygga och väl omhändertagna. Om man då har gjort hela insatsförberedelserna ihop i ca 4 månader så skapar man förhoppningsvis den tryggheten att man kan komma till mig när som helst med vilket problem som helst.

Mitt dagliga arbete är uppdelat med att jag jobbar 50% på tyska fältsjukhuset, de övriga 50% är jag en stödperson mot svenska NSE där jag stödjer i bl.a. arbetsmiljöarbetet, sjukvårdsutbildning samt daglig sjukvård för kontingenten.

Jag tycker det är viktigt att man kan hugga tag i mig när som helst och få råd om diverse besvär. Därför blir det en del korridorskonsultation som kan leda till att vi träffas och pratar lite mer. Kan jag inte lösa problemet finns en ROLE 1 (vårdcentral) på fältsjukhuset med läkare och fysioterapeuter. Det är där jag jobbar de övriga femtio procenten. På själva vårdcentralen finns tre läkare och fyra sjuksköterskor. Det är väldigt kul att vi har olika nationaliteter då man lär sig mycket av varandra. Tyskland, Kroatien, Nederländerna, Lettland och Sverige är de länderna som arbetar på vårdcentralen. Finns även andra nationaliteter på de övriga delarna av sjukhuset. På sjukhuset finns även en akutavdelning med operationsteam och intensivvårdsplatser. Andra specialiteter som finns är bl.a tandläkare, apotekare, veterinär, psykolog och röntgenpersonal.

Jag jobbar först och främst mot Sveriges personal, men då de är väldigt friska och vältränade så stöttar man upp andra länders personal också. Det mesta som görs på vårdcentralen för min del är stödja läkarna i checkups av lokalanställda som måste gå igenom diverse undersökningar för att få jobba på campen. För att upprätthålla vår kompetens och jobba ihop oss så tränar vi för eventuellt stora skadeutfall så kallade mascal, då blir all personal på sjukhuset involverad på olika sätt. Jag trivs fantastiskt bra med den svenska kontingenten och campen i stort. Dock saknar jag min familj mycket men som tur är finns det bra kommunikationsmöjligheter.

Korpral Monique, FS38
Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *