Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Personalen och bärsäcken

afghanistanstyrkan

 

Vid de flesta större förbandsinsatser Försvarsmakten genomför finns det alltid ett NSE (national support element). NSE har till uppgift att skapa förutsättningar för övriga styrkan att göra sitt jobb så bra som möjligt. Förutsättningarna skapas i huvudsak genom personal, logistisk, medicinsk planering och stabsarbete.

Listan kan göras lång över alla mindre processer som pågår vid NSE, några exempel kan vara: Leavereseplanering (ledighet), försörjning av förnödenheter, ammunitions och vapenhantering, expeditions och arkivtjänst, besökshantering, personaluppföljning, arbetsmiljö och självklart informationsspridning genom exempelvis denna blogg.

Vid svenska NSE arbetar personalchefen Peter som också är chef för hela NSE, ställföreträdande chefen för NSE heter Magnus som är tillika logistik och ekonomichef.
Till sin hjälp har de Monique, Tina, Fredrik och Mattias.

Monique är personaladministratör och ansvarig för reseplanering och är tillika bloggansvarig.

Tina jobbar tillsammans med Magnus inom logistiken och är chef för stabsexpeditionen.

Fredrik är FS38’s bidrag till det tyska fältsjukhuset på camp Marmal där han jobbar deltid som sjuksköterska. Övrig tid jobbar han på NSE där han i huvudsak är ansvarig för vår egen medicinska planering. Han tillser att vi upprätthåller våra kunskaper och färdigheter i sjukvårdstjänst men också att vi får verktyg för att hålla oss friska och krya.

Mattias är en del av svenska NSE’t men jobbar nere i Kabul, där han är stationerad på danska NSE. Eftersom Sverige har personal på plats i Kabul känns det tryggt att ha en förlängd arm ner dit för att kunna stötta i logistik och personal ärenden.

För de flesta är säkert begreppet personal självklart, men vad är bärsäcken?
Bärsäcken, även kallad trossen är den större väskan militär personal har för att få med sig all materiel som behövs för att genomföra en uppgift.

För oss på NSE blir alltså personalen och bärsäcken ett självklart sätt att ta oss an våra uppgifter.
Personalen och bärsäcken skall alltid sammanstråla för att helheten skall bli av, om det så rör sig om en rådgivare som skall ge sig av tidigt i gryningen för sitt arbete. Eller för kollegan som skall hem på leave eller kanske för kollegan som skall tillbaka efter leave.

Korpral Monique, FS38

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

1 kommentar

  • Henrik, FS 37 17 december 2019 00:19

    Härligt, hoppas ni har det bra därnere, måste säga att C NSE har ett välskött skrivbord :-) Hoppas ni får en grym jul!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *