Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Åtta ögon som har koll på läget

afghanistanstyrkan

 

Överstelöjtnant Thomas
Som chef SAR (Situation Awerness Room) ansvarar jag för att dagligen uppdatera och sammanställa det rådande aktuella läget och presentera detta för TAAC-N  (Train Advise Assist Command – North) ledningsgrupp. Det är en krävande men inspirerande och utmanande befattning, där mycket av arbetet inte bara handlar om ovan nämnda. Det handlar också en hel del om att hantera mellanmänskliga relationer vilket i sig berikar livets resa.

Resolute Support HeadQuarters TAAC-N stab består av en mängd olika avdelningar som alla har olika ansvarsområden. Inom staben finns representanter från 21 nationer, inklusive USA. Staben kan inte beskrivas som samtrimmad och homogen stab utan mer som ett mångkulturellt litet samhälle. En del av utmaningarna är att försöka förstå varandra och göra sig förstådd. Det gemensamma språket är ”Broken English” vilket kan vara både till glädje och förvirring.

Översergeant Madeleine
Snart har fem veckor gått. Mycket av det vi lärde oss innan vi kom hit har kommit till nytta, men det är även en hel del saker som inte är som jag trodde. Flera av de uppfattningar jag hade innan jag kom hit har ändrats. I början vågade jag inte tacka nej till en kopp te som mina afghanska kollegor ville bjuda på, då jag hade fått lära mig att det anses vara otrevligt att tacka nej. När jag frågade dem om de ansåg det vara otrevligt skrattade de och svarade om man inte gillar eller är sugen på te, varför skulle man då tvingas säga ja? Numera dricker jag te när jag är sugen.

Den kulturella krocken jag var beredd på har inte kommit än. Visst finns det en del utmaningar att jobba i en multinationell stab men oftast är det kopplat till språkbristningar. Med ett leende, handgester och lite tålamod brukar det mesta lösa sig. En sak som är stor skillnad från hemma är att varje morgon skakar samtliga stabsmedlemmar hand med varandra. Det anses vara viktigt att hälsa på varandra. Ett tecken på vänlighet.

Översergeant Linus
Linus heter jag. Jag har befattningen Watchkeeper (WK). Visst jag vet vad klockan är om någon frågar, men det är inte min huvuduppgift sa låt inte namnet lura er. Ni kan likna mig vid Batmans butler Alfred, jag har en charmig bitterhet och är alltid välkammad. Dock med lägre lön och utan ålderns vishet…

Om alla enheter som är ute i norra Afghanistan är Batman, så sitter jag i The Batcave (Situational Awareness Room) och följer läget samt sprider ut informationen till de som har behov av den.Det är ett väldigt rutinmässigt jobb så länge läget är lugnt vilket stundtals kan bli långtråkigt. Men är det lugnt i Batcave så betyder det att det går bra för Batman.
”I’m Batman” – Batman

Löjtnant Jimmy
Som Situational Awareness Officer har jag, tillsammans med mina kollegor som huvuduppgift att följa de afghanska förbandens verksamhet och presentera en gemensam lägesbild. Detta görs med hjälp av den information vi får från ett antal Afghanska samverkansofficerare och tolkar. Samarbetet med de Afghanska officerarna går mycket bra, de är rutinerade och vet vad vi vill veta innan vi ställt frågorna.Inom enheten jobbar officerare från många olika nationer som har sina egna traditioner och synsätt, vilket ibland genererar missförstånd men med en smula ödmjukhet och förståelse brukar allt lösa sig. Arbetstempot är bitvis väldigt högt och arbetstiden betydligt längre än hemma, men verksamheten pågår också 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

Jag vill särskilt passa på att tacka alla anhöriga och vänner där hemma, det är ni som gör att vi kan prestera på plats.

 

Korpral  Monique, FS38
Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *