Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Insatsen ur en rådgivares perspektiv

afghanistanstyrkan

 

Det har gått mer än 5 månader av insatsen och kvar återstår mindre än en månad. Jag vill därför berätta om insatsen ur min synvinkel; som rådgivare till 209. kåren. Det finns så otroligt mycket att berätta men jag kommer avgränsa mig till att skrapa på ytan på ett par utvalda delar.

Miljön; till en början skulle vi svenskar bo tillsammans två och två, men vi hade turen att få egna rum i ett s.k. ”containerboende”. I boendet har det funnits vanliga toaletter och duschar med rinnande vatten, vars utrymmen vi delat med övriga rådgivare. Frukost, lunch och middag har serverats dagligen i den tyska matsalen, och vissa måltider i den amerikanska. Med andra ord mycket goda förutsättningar för sömn, hygien och mat.

Den huvudsakliga platsen för rådgivning har varit Camp Shaheen, bas för afghanska arméns 209. kår. För att komma dit har rådgivarna huvudsakligen transporterats med helikopter, men ibland har det varit marktransport av olika skäl.

Det har varit väldigt varmt under sommaren, runt 50 grader Celsius. Vissa morgnar har jag inte kommit mer än några meter utanför dörren innan det börjat rinna svett längs ryggen, trots att det varit tidigt på morgonen. Därför har det varit viktigt att dricka mycket vatten, vilket det funnits god tillgång till. Att dessutom ha en välfungerande AC både på sitt rum och kontor har varit en härlig lyx.


De afghanska motparterna, det vill säga de afghaner rådgivaren är knuten till; som rådgivare för 209. kårens G6 har jag haft en afghansk överste som huvudmotpart, men även hans underordnade på diverse undersektioner.

Hela G6 har varit fantastiska att arbeta med, alltid välkomnande och glada. Trots att de troligtvis har haft fler rådgivare än vad jag har fingrar på händerna har de alltid lyssnat tålmodigt till mina argument om hur de skulle kunna göra saker annorlunda. Det har växlat mycket mellan allvarliga samtal och skojfriska skratt.


Det multinationella arbetslaget; jag har delat kontor tillsammans med min svenska kollega som varit S6-rådgivare samt en lettisk rådgivare för afghanska sambandsskolan. Inom rådgivarteamet för 209. kåren har vi haft flera möten varje vecka med rådgivare från bl.a. Finland, Tyskland, Belgien, Rumänien, Kroatien och Turkiet.

Varje vecka är det dessutom minst två möten med CJ6 som är G6 motsvarighet hos TAAC-N HQ inom Resolute Support, med personal från bl.a. Nederländerna och Nordmakedonien. Det finns även rådgivare på brigadnivå, från bl.a. USA och Ungern, som varit viktiga att samarbeta med för att knyta samman kår- och brigadnivå.

Det blir snabbt mycket möten och ibland kan en del möten kännas överflödiga, men mötena är i de allra flesta fall viktiga. Är mötet inte givande för mig så är det givande för någon annan.

Det har i regel inte spelat någon roll vilken grad man har, om det så varit en sergeant, löjtnant eller överste. Alla har varit mycket samarbetsvilliga och ödmjuka, vilket resulterat i ett avslappnat klimat utan prestige och högt i tak. Många har varit intresserade om hur saker fungerar i Sverige, lika mycket som det varit intressant att höra om andra länders kulturer. Det är mycket rotationer vilket innebär att de flesta har hunnits bytas ut under tiden jag varit här. Det är viktigt att stötta de som är nya så att de ska känna sig välkomnade, men kanske framför allt för att de snabbt ska komma igång och börja leverera.

Tolkarna; utan tolkarna hade arbetet varit nästintill omöjligt att utföra. Just de två tolkar jag arbetat med har varit ovärderliga, inte bara för deras förmåga till att översätta med hög kvalité. De har också fungerat som kulturella rådgivare och förklarat saker som annars hade varit svåra att förstå ur ett västerländskt perspektiv. De har dessutom, genom sitt långa engagemang, stor förståelse för både funktionen G6 och den afghanska armén som organisation.


Den svenska kontingenten, FS37; Vi har huvudsakligen varit utspridda på Camp Marmal med olika uppgifter, men trots detta har vi försökt hålla ihop. Tillsammans har vi haft otaliga grillkvällar, filmkvällar och firat olika högtider tillsammans vilket bjudit på många oförglömliga kvällar.

Om dagarna när det funnits tid över har vårt svenska NSE (National Support Element) alltid stått med öppna dörrar och nybryggt kaffe. Det är underskattat att sätta sig och bara prata svenska efter en lång dag i den multinationella miljö vi lever i.


Nu återstår att knyta ihop säcken i ett par ärenden och planera för en bra överlämning till våra efterträdare FS38, de är mycket efterlängtade av oss alla i FS37. Vi ses där hemma.

Lt Philip
Rådgivare G6

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *