Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Kära anhöriga och andra läsare av Afghanistanbloggen

afghanistanstyrkan

Allt är bra härnere och jag är mycket nöjd med det arbete som utförs av alla mina medarbetare här i FS37. Vi har nu passerat två tredjedelar av vår insats och vid sidan av vårt dagliga arbete pågår nu detaljplanering för att lämna över till FS 38 i november.

Här i Afghanistan har det varit en händelserik höst. Striderna mellan talibanerna och de afghanska säkerhetsstyrkorna (polis och militär) har intensifierats jämfört med tidigare år.

I vårt område har talibanerna ryckt närmare de större städerna och konstant stört säkerheten vid de fåtal större vägar som finns här. De afghanska styrkorna har dock på senare tid lyckats pressa tillbaka sina motståndare och återtagit förlorad terräng. De afghanska säkerhetsstyrkorna har närmast som mål att etablera en så säker situation som möjligt för valarbetare och väljare före, under och efter presidentvalet som sker 28 september.

Storpolitiskt så har USA, åtminstone för tillfället, valt att lämna förhandlingarna mellan dem och talibanerna vilket innebär att USA inte verkar lämna Afghanistan i den takt de tidigare annonserat. Många afghaner kände därför en viss lättnad då USA, Nato och andra internationella organisationer här bidrar med en hel del stöd på olika sätt även om den internationella militära närvaron i sig inte är önskvärd för all framtid.

                                  Överste Niklas Niemi, chef FS 37

Nästa vecka genomförs det som sagt presidentval här i Afghanistan. Det är en svår uppgift för de afghanska myndigheterna att genomföra valet i den situation som råder.

Det är troligt att talibanerna kommer genomföra attacker för att störa valet i form av stridshandlingar men också genom att låta olika typer av sprängladdningar detonera vid vallokaler eller för att skada säkerhetsstyrkorna. Inträffar detta på många ställen här samtidigt kan rapporteringen från Afghanistan bli mer intensiv än vanligt med bilder och reportage från sådana sprängningar.

Det kan framstå som att hela eller stora delar av landet är i kaos och att det råder fullt ohämmat krig. Så är inte fallet, även om det som inträffar är hemskt och konflikten här är omfattande, så står inte hela landet i brand. Det är inte ett lätt liv för afghanerna, men de allra flesta är inte drabbade av direkta stridshandlingar. Jag skriver det här till er för att ni ska ha en lite bredare bild av det som eventuellt kommer förmedlas i media under valet.

Vad gäller riskhantering för oss som tjänstgör här så gäller det som jag meddelat tidigare. Vi analyserar, utvärderar och anpassar oss hela tiden efter läget och tar inga risker i onödan. Att någon svensk skulle befinna sig på en plats som blir utsatt för en attack eller en sprängning går naturligtvis inte helt att utesluta men är osannolikt.

Slutligen vill jag än en gång tacka för den insats ni gör på hemmaplan i och med att er anhörige är borta hemifrån. Det innebär både känslomässiga och praktiska uppoffringar att ha en anhörig frånvarande och er insats är en stor del i att våra resultat här nere har varit mycket goda.

Nyligen genomfördes en revision här av Arméstaben där en mängd uppgifter vi är satta att utföra genomlystes. Vi uppnådde då ett närmast fläckfritt resultat. Vi har lyckats mycket bra så här långt, tack!

Vänligen,

Niklas Niemi
Överste, Chef FS37

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 39.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *