Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Repetition av akut omhändertagande

afghanistanstyrkan

Teori och praktik varvades under utbildningen.

Idag var det dags för repetition av sjukvård med inriktning på behandlingsrutiner vid akuta skador. Vår sjuksköterska Gunilla hade organiserat övningar och teorigenomgång.

Efter teoripasset var det dags för praktiska moment där vi två och två fick ta hand om olika skador. Det blev ett bra tillfälle att repetera det vi lärt oss under insatsutbildningen.

Bland annat använde vi tourniquet som är ett avsnörande förband som vi alltid bär med oss. Vi repeterade även tamponering som används vid allvarlig sårskada.

Fakta akut omhändertagande
Akut omhändertagande är en rutin som används för akut sjuka eller skadade soldater ska få rätt omhändertagande på ett så effektivt sätt som möjligt för att öka chansen till överlevnad. Rutinen följer ett alfabetiskt schema A – B – C och så vidare.

Försvarsmakten använder ett annat koncept: C, A, B, C, D, E. Skillnaden är därmed bokstaven C som står för ”Catastrophic hemorrhage-control (få kontroll på stora livshotande blödningar)” eftersom statistik från stridssituationer visar att kraftiga blödningar är den vanligaste dödsorsaken i stridssituationer.

Exempel på livshotande blödningar kan vara: bortsprängt ben eller arm. Därmed vill man stoppa blödningen antingen genom att applicera en tourniquet (avsnörande förband), ett tryckförband eller genom att med hjälp av blodstillande förband tamponera sårhålan.

Källa: Wikipedia

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 39.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *