Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Nytt uppdrag och nya utmaningar

afghanistanstyrkan

Chefen påväg till security shura i Khilagay

 

Efter sex månader i insatsen (se tidigare blogginlägg) och en vecka till hemrotation uppstod en möjlighet att bemanna befattningen som MA (militär assistent) till DCOM TAAC N (Deputy Commander Train Advise Assist Centre North). Befattningen skulle egentligen bemannas av Storbritannien, men hade varit vakant sedan i april.

Istället för hemrotation blev det en två veckors leave för att ladda batterierna för det nya uppdraget att vara MA till DCOM, överste Adrian T. Bogart III från US Army.

Uppdraget som MA kan enligt mig se väldigt olika ut beroende på både vilken befattning och personlighet personen man är MA till har.

Genomgående oavsett åt vem man är MA till är att man stöttar denne för att kunna vara effektiv och fokusera på kärnverksamhet i sin befattning.

För min del går det främst ut på att boka in möten med olika chefer och underställd personal i insatsen, men även med nyckelpersoner och chefer från de Afghanska säkerhetsstyrkorna. Sedan skall transport och säkerhets- och skyddsåtgärder planeras och i samband med genomförandet av möten tas det anteckningar och efteråt skrivs rapporter.

Det är också en hel del rutintjänst i form av möten, genomgångar och VTC (videokonferens) som vi deltar vid. Både inbokade möten och rutintjänsten schemaläggs och utmaningen ligger sedan i att se till att chefen är på rätt plats i rätt tid. Till detta tillkommer det en hel del event där DCOM förväntas representera och där han är med är oftast jag också med.

Som nämnts beror befattningens karaktär mycket på personligheten hos personen man är MA till, i mitt fall är översten ytterst flexibel och agerar på det som händer här och nu. Det innebär många förändringar i planeringen över tid, så det gäller att vara på tå och hänga med.

Trots långa dagar och många förändringar i planeringen är det en otroligt rolig befattning där man får ta del av väldigt mycket av det som sker i insatsen, dels genom rapportering, men framför allt genom möten de Afghanska motparterna.

Att pussla ihop dagarna och se till att vi har rätt resurser för att kunna genomföra vår dagliga verksamhet är en stor men riktigt rolig utmaning. Det blir även en hel del möten med personalen på campen då det är många som vill komma förbi och träffa DCOM vilket bidrar till ett socialt arbetsklimat.

Löjtnant Jessika MA, till DCOM

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 38.

1 kommentar

  • Leif Larsson 6 augusti 2019 01:51

    Bra jobbat Jessika!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *