Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En rådgivares vardag

afghanistanstyrkan

Möte med våra afghanska motparter

G6 är ansvariga för all kommunikation under alla operationer. Det innebär att vi jobbar med radio, satellit och telefonikommunikation vid förberedelser och genomförandet av alla operationer.

Vi är även ansvariga för all form av kryptering, distribution och underhåll av datorer och skrivare, distribution av brev och även reparationer av radiomateriel.

Som G6 rådgivare så har jag väldigt varierande uppgifter mot min afganska motpart. För att det ska fungera arbetar jag med två tolkar. Vi stödjer afghanerna med operationsplanering, planering på längre sikt samt stöttar med olika beställningar.

Vi strukturerar även upp arbetet för att få 209.Kåren att nyttja sina radiosystem på rätt sätt. Fokus ligger på att de på sikt inte ska behöva hjälp från oss rådgivare, utan klara sig på egen hand.

Denna dagen började tidigt. 04:00 ringde klockan. 04:45 blev vi upphämtade utanför vårt boende. Idag var helikoptern inställd så vi fick åka fordonstransport, även kallat groundmove.

När jag kom till mitt fordon fick jag höra att AC:n var ur funktion. Det kommer bli en varm resa till Camp Shaheen idag. Väl framme i safe haven  (säkerhetszonen inne på afghanernas camp) så plockade jag upp min GA (Guardian Angel) och min bil. GA är ansvarig för min säkerhet. Han kontrollerar fordonet och bevakar utanför möteslokalerna.

En av våra arbetsuppgifter är att stötta med implementering av en ny och säker HF (kortvåg) lösning för 209.Kåren. Dagens arbete bestod av ett möte tillsammans med de amerikanska kontraktorerna, Signal School (sambandsskolan) och representanter ur G6 från 209.Kåren. För första gången på 8 veckor så startade mötet på utsatt tid.

Mötet avhandlade hur kåren ska fixa sina antennparker och hur utbildningen som startar om två veckor ska genomföras. Mötet gick enligt plan och alla deltagare var nöjda.

Efter ett par timmar på Camp Shaheen så var det hög tid att åka tillbaka. Klockan är runt lunch och det är ca 45 grader i skuggan. Vi hoppar in i fordonen och ganska snart inser jag att det kommer bli en tuff resa tillbaka. Värmen i bilen är nu över 50 grader och bara fortsätter att stiga.

En och en halv timme och två liter vatten senare så var vi tillbaka på Camp Marmal. Detta har varit den värsta resan här, som att åka i en bastu, tur att det inte händer ofta.

Fanjunkare Hampus

Rådgivare G6

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 39.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *