Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Hemåt det bär…

afghanistanstyrkan

Blogginläggets titel anspelar på en känd refräng som huvuddelen av alla utlandsveteraner har hört många gånger. I sången framgår bland annat att när de nya krafterna, i vårt fall FS 37, tagit vid i insatsområdet ja då gör de tidigare sina ”bataljoner bland fotoalbumens minnen”. Det är väl här jag vill knyta an utifrån att med några enkla rader försöka summera FS 36 verksamhet i Afghanistan de senaste sex månaderna.

Mycket har hänt och mängder av information är dokumenterat i rapporter, telefonsamtal, bilder, presentationer, möten och så vidare. Men kanske det mesta finns inom var och en av oss, oavsett om vi tjänstgjort från norr till söder. Varje enskilt möte med människor i olika miljöer, alla till synes omöjliga utmaningar, all kamratskap inom och över nationsgränser och språkbarriärer, allt tedrickande med de afganska motparterna och alla skratt. Ja, listan kan göras hur lång som helst.

Innan vi roterade förra hösten så blev jag som förbandschef intervjuad i Vimmerby Tidning och där sa jag att jag hade tre målsättningar med vår insats. Dessa var att alla skulle med hem, att alla skulle göra någon skillnad till det bättre utifrån sin roll och befattning samt att alla skulle utvecklas som människor. Om vi lyckats eller inte kan ju bara varje individ själv svara på, men känslan är att vi kommit iland med detta även om vi förvisso inte fysiskt är hemma ännu.

Men även om vi nu är glada och uppspelta att vi snart kommer hem så kan jag inte annat än reflektera över varför vi varit här och vilka stora utmaningar landet Afghanistan har även då vi har lämnat. Det pågår ständigt ett blodigt krig där många människor dagligen kommer emellan de som vill upprätthålla landet, eller Islamska republiken Afghanistan som det formellt benämns, och de som med alla medel vill skapa en annan ordning i landet. Tyvärr har de sistnämnda alldeles för mycket vind i seglen för tillfället och de afghanska säkerhetsstyrkorna står inför komplexa utmaningar.

Hur framtiden än kommer att te sig med presidentval och eventuellt fredsavtal kommer vi så småningom får klarhet i, men oaktat detta finns det sannolikt behov av koalitionsstyrkor i landet under överskådlig framtid.

Jag väljer nu att avsluta mina tankar och ber er alla därhemma att ta del av ett urval av bilder som kanske hamnar just där i fotoalbumen för fortsatta betraktelser och tillbakablickar.

 

Tack för denna gång – och kanske på återseende i en annan konflikthärd någonstans i världen där våra tjänster återigen är efterfrågade.

 

Överste Jonas Larsson
Kontingentschef FS 36

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 39.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *