Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Polisrådgivare

afghanistanstyrkan

Att arbeta som svensk polisrådgivare här i norra Afghanistan är på ett sätt ganska likt alla de rådgivartjänster mot armén vi bemannar, i det att man huserar på Camp Marmal utanför Mazar-e Sharif, man har sitt kontor i byggnaden precis bredvid, man bär samma utrustning, och om dagarna åker man ut och pratar med afghaner varefter man skriver rapporter. Men detta är bara att skrapa på ytan, och uppgifterna och deras utförande är därefter väsensskilda ur flera aspekter.

Inne på provinspolishögkvarteret i Mazar-e Sharif.

En av de största skillnaderna är att man istället för att jobba tillsammans med flera andra svenskar är en ensam svensk på det synnerligen multinationella team som ansvarar rådgivningen av all afghansk polis i hela norra Afghanistan. Ett team som leds av Turkiet, och i övrigt bemannas av Kroatien, Nederländerna, Rumänien och Belgien. Detta sammelsurium av nationer, representerade av totalt 18 rådgivare, har gemensamt till uppgift att rådge, utbilda och understödja ledningsskiktet och funktionschefer i Afghan National Police (ANP). Fokus ligger på arbete i Balkhprovinsen där vår Camp Marmal ligger, men regelbundet flyger vi även med helikopter till grannprovinsen Kunduz.

”Mor! Polisen är verkligen era barn och de hjälper er.”

Som armérådgivare får man om morgonen en snabb och tidseffektiv helikoptertur till sin arbetsplats på armékåren på andra sidan Mazar-e Sharif. Men när man arbetar som polisrådgivare är det marktransport som gäller till ANP:s olika kontor inne i själva staden, vilket sker med allsköns olika bepansrade bilar (även om det bär lite emot att kalla många av dem bilar och lokalbefolkningens benämning av dem – ”tanks” – ger förmodligen en bättre sinnebild, för alla utom de mest terminologiskt konservativa av arméofficerare).

Några av de stora ”bilar” man ofta åker med när man ska in till sin rådgivningsplats inne i stan.

Vägarna man kör på i utkanten av stan är inte alltid de bästa, men som tur är eskortplutonerna skickliga på både terrängkörning och bogsering.

Kanske går man miste om vackra vyer från ovan av staden och får sisådär en timme extra i transporttid per dag när man inte åker helikopter, men samtidigt vinner man ett nära-inpå-perspektiv på staden och en intim insyn i vardagslivet för gemene afghan i en storstad. En insyn, som trots att den sker från insidan av ett pansarglas, inte kan prissättas nog när det är de människorna man ser där som ens arbete i slutändan syftar till att förbättra livet för.

 

Centrala Mazar-e Sharif.

 

Centrala Mazar-e Sharif.

Centrala Mazar-e Sharif.

Varutransport.

Fruktstånd i utkanten av stan.

Utbrända sovjetiska trupptransportfordon som ligger kvar sedan kriget 1979-1989.

Den afghanska polisen spelar en nyckelroll för landets framtid. Enda sättet att vinna ett krig mot insurgenter, så som talibanerna, är att vinna över befolkningen på statens sida. Den i Afghanistan av civilbefolkningen överlägset mest efterfrågade statliga samhällstjänsten är rättskipning efter brott, och upprätthållande av lag och ordning, vilket polisen ansvarar för att tillhandahålla. Men i att åstadkomma detta står landet inför ett av sina största strategiska dilemman. Polisen blir nämligen kraftigt ansatta av talibanerna, som i sitt krig mot staten ser dem som legitima mål, och därtill mycket enklare mål än armén. Polisen har av den anledningen fått en utpräglad paramilitär karaktär, i syfte att kunna försvara sig själva och helt enkelt överleva. Det är av essens för landets framtid och krigets utkomst att polisen kan frångå sitt paramilitära uppträdande, övergå till en civil polisstyrka och utföra den samhällstjänst de avsedda för, snarare än att endast vara en förlängning av armén. Men samtidigt går det inte att ignorera den verklighet som omger polisen beståendes av krig och attacker, och att helt avväpna sig själva och fullständigt övergå till civilt uppträdande är inte praktiskt genomförbart.

Som polisrådgivare går mycket av arbetet ut på att dels stötta polisen i denna strategiskt nödvändiga transformation, på ett sansat och avvägt sätt, dels generellt utveckla deras förmåga till att utföra ett koordinerat och professionellt polisarbete. För polismakten i landet är väldigt ung; år 2003, strax efter USA invaderade landet, fanns endast ett fåtal tusen poliser i landet, och idag har ANP vuxit till ~200.000 man. Denna oerhörda tillväxttakt har självklart föranlett många organisatoriska och strukturella problem, och det finns mycket att arbeta med.

Kvarter i utkanten av stan.

Traditionell klädsel plus smartphone, en vanlig syn.

 

Vissa dagar känns arbetet väldigt tungt, av de anledningar som nämnts ovan, medan andra dagar känns det oerhört givande och som ett privilegium att få arbeta här med vad man gör, när man ser och bemöter så många fantastiskt drivna och engagerade afghanska poliser som ärligt vill förbättra sitt land.

Ludvig
Polisrådgivare

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 37.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *