Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En dag på tyska fältsjukhuset

afghanistanstyrkan

Att vara sjuksköterska här, eller medical planner som befattningen också kallas, innebär många varierande uppgifter.

Sjukhuset på camp Marmal har Role 2E kapacitet. Hela sjukhuskompaniet består av ca 125 personer från flera nationer. Traumateamen är ett tyskt och ett holländskt. Totalt finns det 14 vårdplatser plus 4 intensivvårdsplatser. Dessutom finns det förstås apotek, laboratorium, röntgen, blodbank, tandläkare mm till vårt förfogande.

Halvtid tjänstgör jag på det tyska sjukhusets Role1, motsvarande vårdcentral, halvtid är jag en del av vårt svenska NSE.

En stor del av mina uppgifter är att organisera och stödja arbetet med hälsokontroller. Dessa görs på samtliga lokalanställda en gång per halvår. Antalet lokalanställda på campen är mer än 800 stycken, så det är en daglig uppgift. De lokalanställda kommer även från andra länder än Afghanistan. Vanligt är Sri Lanka, Nepal, Indien o Pakistan. Det blir många intressanta möten och berättelser. Många tillfällen till skratt blir det i väntrummet när man försöker uttala namnen efter bästa förmåga. Som tur är finns det id-kort att kontrollera mot. Ingen dag är den andra lik.

På Role 1 är vi ett multinationell team med läkare från Holland, Tyskland och Kroatien och vi sjuksköterskor/undersköterskor är, förutom Sverige, från Tyskland, Lettland och Kroatien. Vårt arbetsspråk är engelska eller ”broken English”. Att heta Ingegerd är inte aktuellt här, utan det får bli ”Ingrid”.

Om det värsta händer, dvs en mass-skadesituation, har vi på sjukhuset alla våra givna platser och uppgifter. Detta övas det med jämna mellanrum.

 

Ingegerd
Medical planner

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 37.

1 kommentar

  • Jesper 6 april 2019 01:30

    Så bra inlägg Ingegerd, gott jobbat!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *