Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Expeditionär rådgivning

afghanistanstyrkan

Rådgivning vid 209.kåren sker normalt vid kårens högkvarter i Mazar-e-Sharif, men det kan också kompletteras med rådgivning och assistans vid kårens underlydande förband. Detta har nu genomförts vid några tillfällen och ger en helt ny dimension avseende behovet av hjälp, men också avseende komplexiteten i de uppgifter våra afghanska kollegor ställs inför.

Huvudsakligen sker rådgivningen i syfte att planera operationer, men också att assistera vid själva genomförandet.

Teamet som åker ut är multinationellt sammansatt, även om hela skyddsstyrkan kommer från en och samma nation.

När rådgivning och koordinering är klart framåt sen kväll är det skönt att krypa ner i sovsäcken och få lite sömn. För redan vid femtiden på morgonen börjar de första böneutropen från den intilliggande moskén, vilket gör att man definitivt kommer upp och hinner vakna till innan det är dags att se vilka kulinariska specialiteter som återfinns i de tyska och amerikanska stridsportionerna.

Med lite tur har NSE försett oss med lite Falu Rågrut och en tub Kalles Kaviar, vilket våra tyska vänner tycker mycket om. För att inte tala om Bullens Pilsnerkorv eller Felix Köttbullar, vilka vi broderligt delar och formligen älskas av alla som blir bjudna.

Stridsvärde

Nej, vi är inte sponsrade av nyss nämnda varumärken. Men det är vissa saker som man definitivt känner ett sug efter när man är ute i annorlunda miljöer och ovanstående attribut kompletterat med svenskt smågodis är inte att förringa i syfte att höja både moral och stridsvärde.

Hemåt det bär


Överste Jonas Larsson
CO SWECON och G3 rådgivare

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 39.

2 kommentarer

 • Mika 19 mars 2019 17:05

  Hej,
  tack för en jättebra blogg. Jag har en fråga. Jag läste på webben att insatsen kallas för RSM. Är RSM en del av ISAF eller har ISAF gått över till RSM? Försöker bara förstå på enklast sätt. Tack på förhand!

  • afghanistanstyrkan Mika 19 mars 2019 18:10

   Hej Mika!
   Slutet av 2014 avslutades ISAF och RSM skapades, Resolute Support Mission, kallas även för RS.

   Hälsningar
   Adam

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *