Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarets Fältartister livar upp stämningen på Camp Marmal

afghanistanstyrkan

I onsdags förra veckan (6 mars) landade åtta fältartister in med Turkish Airlines på Mazar-E Sharifs flygplats under ledning av fältregisören Nina Söderquist. Med uppdrag att i personalvårdande syfte liva upp stämningen på Camp Marmal med sång och musik men även med skämt och skratt då en av fältartisterna var komiker.

Onsdagen blev relativt lugn då fältartisterna gick igenom det vanliga besöksprogrammet med genomgångar på svenska NSE som alla svenska besökare går igenom. Efter inkvartering och återhämtning in njöts en lunch på DFAC (campens matsal). Efter lunchen kontrollerades utrustningen som flugits ner i förväg. Även ett besök på bazaaren  hanns med innan kvällen kom.

Torsdagen bjöd på förberedelser inför VIP spelning med ett trevlig avbrott på eftermiddagen för att fira den största av alla högtider ”Fösta Tossdan i Mass” med marsipantårta såklart.

Under kvällen genomfördes VIP spelning på svenska NSE:s bakgård. Alla svenskar var såklart bjudna men även internationella gäster som svenska kontingenten haft ett nära samarbete med. Kvällen bjöd sång och musik, skämt från komikern Kirsty, korv med bröd och en bar där det gick att handla dricka. Under kvällen tilldelades även chefen JVB (Joint Visitors Bureau), en bosnisk major, svenska kontingentens minnessköld samt coin av CO överste Jonas Larsson.

Efter en sen torsdagskväll så var det dags för att börja förbereda inför nästa spelning på fredagen. Packa ihop och flytta allt till Camp Mira (en av två finska camper inne på Camp Marmal).  Spelningen genomfördes på fredagskvällen som tack till finnarna för all hjälp vi får av dem och för att hälsa en ny finsk pluton välkommen till Marmal. I publiken fanns finnar, svenskar, norrmän och danskar sida vid sida. Efter halva spelningen så bjöds det på grillat. Samtliga fältartister tilldelades finska kontingentens coin under kvällen.

På lördagen var det dags igen. Flytta allt från Camp Mira till atrium, Camp Marmals wellfare-område. Atrium är en innegård som är kantad av restaurang, gym, pingishall och ett motsvarande soldathem, allt drivs av tyskarna. Efter alla förberedelser i Atrium så avnjöts en middag med undertecknad, fältartisterna och ett fan ur FS 36 på tyska restaurangen Oase. Efter matkoma och kaffe så inleddes kvällens spelning med ett tal av ställföreträdande kontingentschef Kristian till publiken. Lördagens spelning var till för hela campen och alla var välkomna att delta. Totalt kom ca. 400 personer till atrium för att lyssna på fältartisterna. Mongoler, rumäner, italienare, svenskar, finnar, tyskar, österrikare, polacker, armenier, kroater, amerikanare, britter med fler. Kvällen avslutades med Rammsteins Du Hast.

 

För fältartisterna blev det sovmorgon på söndagen med frukost på Oase. På eftermiddagen skedde utbildning på IED-banan för fältartisterna om hotet från hemmagjorda bomber, minor och oexploderad ammunition. På kvällen bjöds det på grillat på Villa Villekulla med musikquiz och livemusik som fältartisterna anordnade. Under kvällen så tilldelades fältartisterna minnesköld och coin av CO överste Jonas Larsson.

 

På måndagskvällen hölls en avtackningsmiddag för fältartisterna där fältartisterna och arrangörer och de som hjälpt till med genomförandet var inbjudna. Undertecknad och logistikchefen förärades med att bli tilldelad Fältartisternas coin.

Tack till Nina, Paul, Douglas, Petter, Fredrik, Kirsty, Pontus och Conrad som gjorde ett fantastiskt jobb att förgylla FS 36 tillvaro i Afghanistan.

 

Adam
Public Affairs Officer

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 39.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *