Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En dag i Stexet

afghanistanstyrkan

Christofer heter jag och det är jag som är ansvarig för stabsexpeditionen, mera känt som ”stexet”.

Stexet är en del av NATIONAL SUPPORT ELEMENT (NSE) där även personaladministration, sjukvård och logistik ingår. NSE har två kontor i utrymmen som vi delar med ett tyskt rådgivarteam.

Stabsexpeditionen är själva navet när det kommer till kommunikationen mellan Sverige och Afghanistan, mycket sker krypterat både i tal och i text. En av mina viktigaste uppgifter är således att hantera våra krypto-system för att tillse att ingen obehörig får tillgång till information som kan innebära skada för svensk personal eller svenska intressen i eller utanför Afghanistan.

När ett dokument inkommer till stexet dekrypteras det, registreras och arkiveras och delas sedan ut till den eller de som skall ha dokumentet. Det går åt mycket stämpelbläck! 

Stexet har en motpart inne på campen kallat RDC, som bemannas av tyskarna. Genom RDC sköts det digitala informationsutbytet mellan det svenska systemet och RS-systemet som är gemensamt för alla nationer som ingår i RESOLUTE SUPPORT i Afghanistan. Min tyska kollega därinne är OR-9, det som hemma motsvarar regementsförvaltare som är den högsta grad en specialistofficer i försvarsmakten kan ha. Sverige och Tyskland har olika syn på ansvarsfördelning!

Mycket av dagarna i stexet är rutintjänst, men ibland så får man möjligheter att göra lite andra saker, till exempel att följa med några svenskar och deras tyska kollegor upp i en av masterna på campen när de skulle genomföra en kontroll. Det blåser väldigt mycket i vår del av landet och särskilt på över 40 meters höjd, jag kände mig tacksam för karbinhaken som förankrade mig i masten. Utsikten var fantastisk!

Christofer
Stex och logistikassistent

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 37.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *