Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Svensk i danskt NSE

afghanistanstyrkan

HKIA (Hamid Karzai International Airport) är belägen i nordöstra delen av Afghanistans huvudstad Kabul. Flygplatsen är landets största med en sydlig del som är civil där kommersiella flygbolag landar och en nordlig del som helt och hållet är militär. Norra delen är i sin tur uppdelad i flera olika delar, bland annat en del för Afghanska Armén, en för Afghanska Flygvapnet och den delen jag befinner mig i, Camp HKIA N. Härifrån koordineras det mesta rörande logistik samt personalförsörjning inom insatsområdet och det kallas oftast för hjärtat i RS-insatsen. Över 40 nationer på plats och upp mot 5000 personer inne på ett område i storlek av två fotbollsarenor gör det relativt trångbott.

Inom den Svenska kontingenten är jag en del av Sveriges NSE (Nationell stödenhet) som sitter i Mazar-E Sharif och ansvarar över den svenska personalen i landet inom såväl personaltjänst som logistiktjänst. För svensk personal som är ute i landet i sin tur ska kunna utföra sitt arbete på ett så bra sätt som möjligt så finns det svenska NSE där för stöttning . En roll som ofta uppskattas och underlättar för den Svenska kontingenten.

På sidan av det så är jag dessutom en del av det Danska NSE som finns på plats i Kabul. I första hand ansvarar jag för bokning och planering av Mark-, Flyg- och Helikoptertransporter för gods och personal men understödjer med diverse annat som dyker upp inom ramen för en MOVCON-tjänst (Movement Control). Danska bidraget till RS-insatsen är betydligt större än vårt eget med över 150 personer på plats, allt från rådgivare med hög grad till soldater som transporterar och skyddar dessa, liknande det Sverige bistod med tidigare. Att som ensam Svensk i en Dansk kontingent ansvara för en stor del av dessa transporter är utmanande och sätter höga krav på ens egen problemlösningsförmåga. Med ett större bidrag så kommer följaktligen större uppgifter som ska lösas. På detta så är även Afghanistan plågat av en kall vinter med snö, regn och smutsig luft som sätter käppar i hjulen, ibland flera av de nämnda väderslagen samtidigt. Inte optimalt för min roll här nere!

Precis som hemma i Sverige så går säkerheten alltid först i allt arbete som utförs. Ibland är det enkelt att tillsido se att man befinner sig i en krigszon när man arbetar inne på kontoret, gymmar eller löser uppgifter vid flygplatsen, men man blir påmind när attacker sker i närheten av Campen eller något annat område som personal befinner sig i runt huvudstaden. Med anledning av detta så är det säkraste transportsättet med helikopter och det som används mest i Kabul, både för gods och personal.

Insatsen hittills har dagligen varit fylld av nya intryck och lärdomar, men det mest intressanta har varit att få arbeta med olika nationer som finns på plats. Som MOVCON-soldat kräver de flesta uppgifter något samarbete med en annan nation. Kultur- och språkskillnader är något man ofta stöter på och ens egna kunskaper förbättras för varje dag som går, när dessa inte räcker till så får handgester och ritblock ta över. I slutändan så brukar det landa i en lösning som gynnar alla inblandade.

Hur framtiden ser ut är väldigt oviss, fred diskuteras vid matborden och vissa hör något från annat håll. Rykten sprids men lite är fastslaget. Det är intressant att följa på sidan av det dagliga arbetet och man hoppas självklart på bästa möjliga resultat för landet och folket.


Lenny
MOVCON NCO

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 37.

1 kommentar

  • Anton 2 mars 2019 23:39

    Det är bra Lenny! ❤

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *