Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Samverkansofficer i Kabul

afghanistanstyrkan

Högkvarteret för Resolute Support Mission (RS) ligger i centrala Kabul bland ambassader och regeringskontor inom det man kallar ”green zone”. På en liten camp som täcker en yta på drygt 300 x 300 m står ett antal provisoriska byggnader hopträngda nästan lite på måfå. Sen drygt 17 år har de internationella NATO-ledda militära insatserna i Afghanistan letts härifrån, tidigare som ISAF och sen 2015 som Resolute Support.

Mycket är sig likt sen första gången jag var här i slutet av 2007. Murarna runt campen har blivit högre, mer byggnader har tillkommit och vid det här laget ser det på sina ställen ganska slitet ut. Få trodde väl att anläggningen fortfarande skulle vara i bruk 2019 när man etablerade basen. Genom åren är det tusentals personer som har bott här och det är fortsatt väldigt trångt med hundratals människor från så gott som alla 41 länder som deltar i insatsen vilket bidrar till en väldigt speciell stämning. En del kallar det gemytligt.

 Som samverkansofficer för RS norra utbildnings- och rådgivningskommando (TAAC-N) är mitt jobb att underlätta kommunikationen mellan TAAC-N och insatsledningen. Jag följer utvecklingen i stort, sprider information, hjälper till att lösa problem och knyter ihop personer som behöver koordinera aktiviteter. Det är ett arbetsintensivt men väldigt intressant jobb som ger god insikt i vad som händer i landet och hur en omfattande och komplicerad multinationell insats leds.

 Fokus för uppföljningen ligger på det militära läget. De afghanska säkerhetsstyrkorna genomför omfattande offensiva operationer runt om i landet för att upprätthålla säkerheten samtidigt som de är hårt ansatta av talibaner och andra insurgentgrupper.  Sammanlagt har ca 45 000 afghanska soldater dött i stridigheterna sedan slutet av 2014 då ISAF avvecklades och ansvaret för säkerheten överlämnades till afghanerna. Tyvärr drabbas även civilbefolkningen hårt av konflikten, även om det går att leva ett ganska normalt liv på många håll i landet eftersom strider oftast är koncentrade till vissa områden.

Det mest spännande under de tre månader som jag har varit här har ändå varit att följa den spirande fredsprocessen, som fick lite av ett genombrott för några veckor sedan. Även om det har pågått samtal mellan USAs speciella sändebud och representanter för talibanrörelsen en längre tid är det först nu som samtalen verkar börja ge resultat. Det är numera få som fortfarande tror att någondera part kan vinna den pågående konflikten och man har insett att man måste finna en förhandlingslösning för att få slut på kriget.

Att skapa fred efter att ha krigat till och från ända sedan 1970-talet är dock inte lätt och det finns många utmaningar att hantera. Ännu är inte den Afghanska regeringen inkluderad i förhandlingarna, vilket är en viktig förutsättning.  Även om i princip alla afghaner vill få fred är många oroliga för vad en fred kan innebära rent konkret.  Befolkningen i Afghanistan har generellt sett fått betydligt bättre levnadsvillkor sen talibanstyret försvann 2001 och det är nu oklart för vad som kan hända om de talibanerna får vara med och bestämma igen. Kommer de fri- och rättigheter som afghanerna, inte minst kvinnorna, fått de senaste 17 åren återigen begränsas? Vilka kompromisser är man beredd att göra för att få fred och avsluta den internationella insatsen? En annan svår fråga är hur ska man integrera och sysselsätta tidigare talibankrigare för att säkerställa att de inte fortsätter strida på annat håll? Därtill finns det andra grupperingar som inte vill ha fred och säkerligen kommer fortsätta att strida. Dessa och många andra frågor diskuteras nu intensivt bland afghanerna och i media och många har blivit inspirerade att engagera sig i olika lokal fredsrörelser och andra initiativ för freden.

 Förhoppningsvis kommer man så småningom hitta lösningar på alla utmaningar och gå vidare i fredsprocessen. Ett första steg kan vara en vapenvila för att möjliggöra en fortsatt dialog och hitta en väg fram till en hållbar inkluderande fred. Fram till dess fortsätter vi att stödja och utbilda de afghanska säkerhetsstyrkorna så att de kan kämpa för en bättre framtid.

Mika
Samverkansofficer vid RS högkvarter

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 37.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *