Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

De är ute minst men ser och hör mest

afghanistanstyrkan

Huvuduppgiften inom ramen för det svenska bidraget i Afghanistan är att bland annat att rådge. Rådgivarna som genomför uppgiften lämnar ofta campen för att träffa sina motparter, vilket ni kan läsa om i föregående inlägg. Några som näst intill aldrig lämnar campen är personalen som jobbar i JOC* på TAAC –N HQ*, till vilken Sverige bidrar med ett fåtal officerare.

JOC kan beskrivas som en larmcentral dit man larmar om det sker en incident som kräver att flera olika enheter samarbetar situationen skall lösas. Det kan till exempel röra sig om att rädda nödställd RS*- personal på olika platser i norra Afghanistan.  Personalen i JOC ser då till att rätt person får rätt information i rätt tid för att kunna lösa uppgiften.

Utöver incidenthantering går stor del av uppgifterna ut på att följa de egna och de afghanska styrkorna under deras operationer. Det görs via rapporter, samverkan och i viss mån via bild med hjälp av drönare. Det är alltså otroligt mycket information, både via rapporter och i bild, som samlas i JOC. Många gånger har de som jobbar i JOC sett och fått veta mer om vad som pågår i norra Afghanistan än de som åker ut, vilket gör arbetet mycket intressant.

I JOC och den närliggande TOC* arbetar personal från totalt 21 nationer. Det är ofta utmanande att jobba i en så pass multikulturell miljö där det gemensamma språket oftast blir ”broken English”. Trots utmaningarna så är det roligt och lärorikt att ha kollegor från andra länder och man får lära sig mycket om deras kulturer såväl i tjänsten som utanför tjänsten.

När mörkret lagt sig över campen och de flesta tagit sig in på sina rum pågår fortfarande verksamhet runtom i vårt ansvarsområde. Det gäller även då att hålla koll på vad som händer även då och att vara beredd på att leda en eventuell incidenthantering. Därför är JOC igång 24/7 där många jobbar i skift för att kunna bemanna de viktigaste befattningarna dygnet runt.

 

*Joint operation centre

*Högkvarteret för Train advise and assist command north.

*Resolute support – insatsens benämning och omfattar personal från ett stort antal NATO-länder och samarbetsländer.

*Tactical operation centre, lägre nivå på ”larmcentral”, se tidigare blogginlägg.

 

Jessika
Battle Captain

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 37.

1 kommentar

  • Matheo 15 januari 2019 13:40

    Det är väldigt vackert

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *