Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Finnar, medaljer och renkött

afghanistanstyrkan

Igår den 13 december på självaste Lucia-dagen var delar av den svenska kontingenten inbjudna till våra finska kollegor för att närvara vid deras ceremoni för chefsbyte, medaljering samt firande av deras nationaldag i efterhand.

Ceremonin genomfördes likt den svenska överlämningen mellan FS 35 och FS 36.  Gäster från flera olika nationer var inbjudna självklart var general Klaffus, chef TAAC-North närvarade tillsammans med sin ställföreträdare överste Bogart.

General Klaffus och överste Bogart

Finska översten höll tal till gästerna och de finska soldaterna. Därefter medaljerades den del av de finska soldaterna som uppfyllde kravet för NATOs Non Article 5 medalj av överste Bogart.  Den finska fanan lämnades över från avgående chef till pågående chef finska kontingenten. Finsk musik spelades, bland annat Finland nationalsång.

Efter ceremonin så genomfördes en historielektion om Finland från 1000-talet till nutid. Till allas glädje så bjöds det på finska delikatesser efteråt. Renkött, potatismos, blodkorv, lax, snittar, finska ostar med mera. I bakgrunden visades filmer om finländsk natur, städer och deras försvarsmakt. En klump av hemlängtan kände flera svenskar då det lika gärna kunde varit filmat hemma i vårt egna avlånga land. Utöver detta visades även finsk utrustning.

Vi tackar våra finska kollegor för en exemplariskt genomförd ceremoni och trevligt nationaldagsfirande.

 

Adam
Public Affairs Officer

 

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 37.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *