Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

CO Första intryck

afghanistanstyrkan

Nu har vi varit på plats i insatsområdet under tre veckor. Förbandet är koncentrerat till Mazar-e-Sharif, även om vi har individer verksamma på fler platser i landet.

Det är alltid svårt att säga vad som är de mest tongivande intrycken, förmodligen ges lika många svar som vi är antal individer. Kanske kommer dofter, vyer, väder, mat och möte med olika människor högt upp på listan för de flesta.

Vardagen ter sig dessutom väldigt olika beroende på vilka arbetsuppgifter man har, vissa arbetar i stabsmiljö andra är ute och rådger afghansk militär och polis, några har mer praktiska uppgifter osv.

Som förbandschef kan jag konstatera att vi kommit till en miljö som mycket påtagligt präglas av ”Preussisk ordning och reda”, vilket i sig inte är konstigt då det är Tyskland som har huvudansvaret i norra delen av landet. För den utomstående kan detta kanske upplevas lite väl byråkratiskt då allt in i minsta detalj är reglerat, men å andra sidan ska ett tjugotal andra nationaliteter samordnas och gemensamt gå i rätt riktning. Till detta ska då läggas att det ständigt är ett in-och utflöde av personal som ska åka på ledighet eller rotera hit eller hem efter genomförd mission.

 

Co, Commanding Officer tillika G3 rådgivare överste Jonas Larsson.

Hur är då mötet med våra afghanska officerare som flera av oss möter på daglig basis under rådgivning och utbildning? Ja, man skulle kanske kunna förledas att tro att de är trötta på att få en ny rådgivare en gång i halvåret, men om det är så är det i alla fall ingenting de visar. De är tacksamma för allt stöd de kan få, även om det är de själva som ska utföra alla uppgifter och det är de själva som utkämpar ett långdraget krig mot olika insurgentgrupper, där talibaner är den i särklass största. USA, som är en tongivande faktor i landet, är nu inne på det artonde året av krig. Tyvärr är det inte mycket som talar för att detta kriget skulle bli kortare än deras längsta, Vietnamkriget, som varade i nästan 20 år.

Det är en mycket märklig känsla att sitta och dricka te med sin tolk och afghanska officer på en afghansk armébas och föra diskussioner samtidigt som allvaret är så påtagligt nära. Bara sedan 2015 då Resolute Support tog över efter ISAF har 29 000 afghanska soldater och poliser dödats i kriget. Detta är ett faktum som man ständigt måste förhålla sig till och visa stor respekt och ödmjukhet inför.

Men det finns glädjeämnen också; allt ifrån oerhört stolta och modiga afghanska soldater som dagligen gör sitt yttersta till trevliga stunder inom och utom förbandet på Camp Marmal där huvuddelen av oss svenskar bor. I nuläget är det lite varannandagsväder, men det är nog inte långt kvar tills den bruna marken täcks av vit vinterskrud. Bergen i söder har redan ett fint täcke av denna vara, vilket passar bra till kommande jul-och nyårsfirande som vi självklart kommer att genomföra även om vi trots allt är en bra bit hemifrån.

Jonas
Commanding Officer

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 39.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *