Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Minnesstund för Jesper

afghanistanstyrkan

Igår den 25 november kl. 15:40, för 13 år sedan skadades fyra ISAF soldater när en hemmagjord bomb (IED) exploderade strax intill det fordonet som soldaterna färdades i. Händelsen inträffade strax utanför den dåvarande svenska campen, Camp Northern Lights som låg i sydöstra delen av Mazar-e Sharif.

Jespers minnessten vid minnesplatsen på Camp Marmal.

Idag minns vi och hedrar vi kollegan löjtnant Jesper Lindblom som stupade för 13 år sedan till följd av de skador han ådrog sig av IED-attacken.

Jespers familj skapade 2006 ”Stiftelsen Jesper Lindbloms Minne” för att hedra hans minne, men också för att uppmuntra föregångsmannaskap, kamratskap och ledarskap under svåra förhållanden. Dessa egenskaper var särskilt framträdande hos Jesper.

Den svenska kontingenten i Afghanistan genomförde idag minnesstund vid Camp Marmals minnesplats. Fanvakten tågade in, ljus var tända, krans prydd med de svenska färgerna lades ner. Allt för att hedra Jesper.

Kransen som lades ner till minne för Jesper.

Överste Jonas Larsson.

Överste Jonas Larsson, chef svenska kontingenten i Afghanistan höll ett minnestal:

”Jag har ett starkt personligt minne av detta då händelsen innebar att jag själv med delar av mitt beredskapskompani EN 03, med kort varsel blev insatta i Afghanistan inom ramen för FS 10 med främst bevaknings- och eskortuppgifter.

Jesper fick betala det yttersta priset för sin insats, sitt engagemang för att Afghanistan i framtiden skulle bli en bättre plats att leva på.

Det som hände för 13 år sedan går aldrig att göra ogjort, Jespers liv är oåterkalleligt förlorat. Men Jespers minne lever, så länge vi bär minnet av honom lever hans liv och gärning i våra liv. Det är vår uppgift att minnas och hedra Jesper.

Våra tankar går idag främst till Jespers familj, vänner och alla de som stod honom nära, men självfallet också till alla andra som under sin tjänstgöring här i Afghanistan och på andra ställen runt om i världen fått plikta med sitt liv för sina insatser för världssamfundet och sitt land. Låt oss aldrig glömma dem.

Jesper, denna dag minns vi dina insatser och hedrar ditt minne”

Minnesstunden på Camp Marmal avslutades med en tyst minut.

Våra tankar går till Jespers anhöriga, kamrater och kollegor.

 

Adam
Public Affairs Officer FS 36

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 37.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *