Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Rådgivare till afghanska flygvapnet

afghanistanstyrkan

Som en del av det svenska bidraget till Resolute Support i Afghanistan har jag arbetat i TAAC-AIR/738. Air Expeditionary Advisor Group/441. Air Advisor Squadron/UH-60.

Vårt team tränar och mentorerar afghanska besättningar i sin nya roll som Black Hawk besättningar.

USA har sålt över 150st UH-60 helikoptrar till Afghanistanska Flygvapnet vilket kommer göra dem till näst största operatör av Black Hawks i världen. Detta för att ersätta den gamla trotjänaren MI-17 som börjar bli för dyr att underhålla.

Helikopterbesättningen förbereder för flygning.

Jag har sedan i mars jobbat som den enda coallitions-medlem med amerikaner från US Air Force, Army Aviation och Navy Aviation. Utbildnngen går i fyra skeden. Nya piloter börjar antingen i USA eller Tjeckien för grundläggande flygutbildning. Därefter kommer de tillbaka till Afgahnistan och Kandahar för grundläggande utbildning på UH-60.

Nästa skede, på samma plats, är en grundläggande taktisk utbildning och därefter har mitt förband tagit över för att utbilda i avancerad helikoptertaktik och befälhavarutbildning.

Tillsammans med internationella kollegor.

Fram till idag har vi utbildat strax under 50 piloter och besättningsmedlemmar till operationella besättningar och afghanska flygvapnet har upprättat sin första UH-60 skvadron med vår hjälp och löser uppdrag sedan i somras.

När de afghanska besättningarna är klara ska de understödja afghanska armen med personal-, materiel- och sjukvårdstransporter samt stödja det civila samhället vid katastrofer.

Det har varit mycket utmanande och lärorikt att jobba i ett amerikanskt förband som ensam svensk och oerhört tillfredsställande att se med vilken fart de afghanska besättningarna utvecklas och hur kompetenta de börjar bli.

Afghansk rote starter med mentorering av oss.

 

När vi inte jobbar med utbildning tränar vi mycket tillsammans.

Det blir mycket hederlig gammaldags landhockey. Detta har utvecklats från spel med plastklubbor och skräptunnor som mål till spel med kompositklubbor och målvaktsutrustningar skänkta av sportshoppar i USA och svenska Försvarsmakten.

 

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 37.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *