Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Eid Mubarak!

afghanistanstyrkan

För tre veckor sedan, den 17 maj inträffade RAMADAN.

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern och kännetecknas som den muslimska fastemånaden. Det är en tid för självreflektion, givmildhet och glädje.

Man stärker sina band till släkt och vänner samt hjälper behövande personer genom välgörenhet.

Under en månad ska fastande muslimer avstå från mat, dryck, tobak och sexuellt umgänge från gryning till solnedgång.

Bakom Fj. Tareq ser ni moskén inne på militärbasen Camp Marmal.

Fastan är en av de fem pelarna inom islam. Syftet är mångfaldigt men kretsar kring att rensa själen och bli mer medveten om vad som är viktigt i livet. Samtidigt känner man på fattigdomens prövningar vilket gör att den allmosan (donation till fattiga) man ger i slutet av Ramadan blir mer helhjärtad.

På väg till moskén passerar man basaren, en slags marknad med 21 små bås och tält där man kan inhandla diverse lokala varor. Mattförsäljare och märkestillverkare har blivit ovanligt förtjusta i oss svenskar.

När första strimman av mörker inträffar bryter man fastan genom att familjen samlas för middag. Man börjar oftast med en lättare förrätt innan huvudrätterna. Personligen föredrar jag att bryta fastan med dadlar, en skål med hummus och nybakat bröd som tillbehör.

Under Ramadan ska man bland annat läsa Koranen och dess samtliga 114 suror (kapitel).

För mig som rådgivare innebär det att arbetet måste planeras noggrant. Rådgivningssessionerna förläggs under förmiddagar samt hålls korta och effektiva. Jag börjar sessionerna med att stämma av läget och humöret hos mina afghanska kollegor och anpassa mötet utifrån det. Jag avslutar alltid sessionerna med lite socialt prat såsom sport och kultur som en mjuk avrundning. Man bör alltid vara redo på att möten och rådgivningssessioner kan avbrytas om orken hos de fastande kollegorna tryter, vilket är något en rådgivare måste vara uppmärksam på.

Eid Al-Fitr

Om några dagar inträffar Eid Al-Fitr som är en högtid i slutet av Ramadan. Festligheterna pågår i upp till tre dagar där nya och fina kläder bärs och stora måltider avnjuts i familj och vänners närvaro. Högtiden är jämförbar med svensk julafton då fokus ligger på att umgås med nära och kära samt att ge gåvor till barn.

Eid Al-Fitr är viktig för muslimerna och har en enande kraft.

Afghanistans president, Ashraf Ghani, har ensidigt utropat ett vapenstillestånd under Eid Al-Fitr. Talibanerna har svarat med att respektera beslutet och upphöra med stridigheter under dessa dagar, vilket är en förstagångs företeelse och kan vara ett stort steg i rätt riktning för fred och säkerhet i Afghanistan.

Eid mubarak och varma hälsningar ifrån insatsområdet!

Färgglada blommor och ett ljuvligt grönområde pryder gården framför moskén. Moskén och dess blomsterrika gård tas hand om av muslimska volontärer från den multinationella personalen vid campen.

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 36.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *