Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Slutspurten…

afghanistanstyrkan

Det regnar och regnar, himlen är grå…

 

Regn är något som vi inte saknat under vår sommar i Afghanistan. Fram till skrivande stund har vi 187 soldagar i sträck . Det ryktas om en kortare skur i början av sommaren med de som drabbades är få till antalet.

Men så hände det plötsligt och himlen öppnade sig. Det har nu regnat i två dagar och man inser vilken befrielse det är med regn. Nya dofter, som våt betong och asfalt kommer fram. Luften rensas från det annars ständigt irriterande dammet. Soten från Afghanernas kaminer, eldade med vad som finns tillgängligt, rensas ur luften. Vägar och gångbanor sköljs rena från damm och smuts.

Jorden är efter sommarens torka hårt packad och tar inte emot regnet. Vattnet samlas i kampens dagvattensystem som är väl dimensionerat för några dagars höstregn. Temperaturerna har sjunkit den senaste månaden och det är friskt på kvällarna och riktigt kallt på nätterna.

När det nu börjat regna och bli kallt här i Afghanistan kan vi lika gärna åka hem till Sverige igen. Nu är den inte många dagar kvar.

Foto: Försvarsmakten/Mathias

 

Mathias – Rådgivare OCC-R

 

 

Flitighetspriset som aldrig infördes.

När vi för sex månader sedan roterade ner från Sverige till Afghanistan insåg vi att vi måste lägga träningen på en lagom nivå för att kompensera det många gånger stillasittande stabsarbetet. I OCC-R rådgivarteam skapade vi snabbt rutiner för morgonpromenader och kvällsträningar.

Det var under sommaren enkelt att kliva ur sängen för en morgonpromenad eftersom det var ljust och solen var uppe långt innan klockan ringde. Temperaturerna under morgonpromenaderna var i nivå med en varm svensk sommardag vilket gjorde promenaderna riktigt behagliga. Varje morgon gick vi drygt sju kilometer, ibland utan och ibland med skyddsväst för den extra viktens skull. Promenaderna utvecklades till att även innehålla morgongymnastik med varierande övningar för buk, rygg, armar och knän. Det är många av kampens invånare som vi mött under våra promenader. Vissa har kunnat vi ställa klockan efter medans andra endast har synts i fyskläder enstaka gånger. Efterhand som solen stått lägre på himlen och mörkret tagit över har vi blivit färre som under mornarna nött betongvägarna runt kampen.

Efter dagens arbete har det varit riktigt skönt att få avsluta med ett träningspass och middag innan man drar sig tillbaka på rummet för vila och samtal till Sverige och familjen. Träningspassen har varierats mellan löpning, rodd och styrketräning. Det finns flera gym på kampen varav två har använts mer frekvent. Det slitna amerikanska gymmet har passat dem som vill jobba med fria vikter medans det fräscha tyska gymmet har flest fungerande löpband och många fina maskiner för styrketräning. Under sommaren har träningsprogram upprättats och förändrats. Det har pratats kolhydrater och proteiner under luncherna. Tallrikar med sallad och tonfisk har fått beröm medans de som gillar Nutella och efterrätter har fått smyga lite för att undgå upptäckt.

Vi var många som i början såg att resan till Afghanistan även kunde bli en hälsoresa och kanske en förändring till ett bättre liv med mer träning och bättre kost. Efter hand som tiden har gått har många blivit färre men för de flesta av oss gäller det att nu förvalta den positiva förändring som all träning har erbjudit. Nu roterar vi snart hem till Sverige igen och då gäller det att hålla i de goda rutiner som skapats.

 

Foto: Försvarsmakten/Mathias och Johan

 

 

Mathias och Johan – Rådgivare OCC-R

Tillsammans drygt 400 träningspass

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *