Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Slår följe med rådgivarna på OCC-R

afghanistanstyrkan

Solen värmer redan ordentligt fast det är tidigt på morgonen, jag står utanför boendet med Andreas, Johan, Mikael, Lars-Olof och Mattias. Snart kommer logistikchefen Martin och plockar upp oss med bilen för att ta oss till link-up. Idag ska jag nämligen följa med ut till camp Pamir. Jag är förväntansfull då jag aldrig varit ute på Pamir tidigare.

Innan vi åker ut till camp Pamir som är tillika OCC-R rådgivningsplats så är det ordergivning med det force protection team som står för säkerheten idag.

Jag sitter med Andreas i ett av fordonen. Andreas är G7 training rådgivare för OCC-R och har tidigare varit på FS 19 och FS 23 men då i befattning på OMLT (Operational Mentoring Liaison Team). Jag har känt Andreas i flera år och frågar honom nyfiket om hans tjänst vid FS 33 är som han hade förväntat sig och om det är någon skillnad jämfört med hans tidigare missioner.

Andreas tittar på mig och förklarar att det är stor skillnad på förr och nu, tidigare så var han ute nästan varje dag på vägarna och bodde med OMLT. Man hade nära samarbete med de afghanska förbanden och då skötte man allt själv. Från planering av patrullen med olika vägar, sin egen säkerhet under rådgivningen och förbandet var samövade för att kunna agera om det skulle ske någon incident. Idag är det ett lite annorlunda säkerhetstänk och man kommer ingenstans utan ett force protection team som sköter säkerheten under såväl transporter som under rådgivningen.

Jag nöjer mig med det svaret jag fått, det är två helt olika tjänster och går inte riktigt att jämföra med varandra.

Jag vänder huvudet framåt för att se ut igenom framrutan. Murar omger husen, det finns även murar men inga hus innanför. Murarna byggs innan huset, detta gör man för att rama in sin tomt och för att kvinnorna ska få en fristad och inte behöva skyla sig jämt. Det är inte många människor ute än, men på håll ser jag en kvinna som går med två barn. Hon har en helfärgad vit burka på sig och den svajar i vinden, barnen håller hon i varsin hand. Jag tittar ner på min stridsväst som jag bär. Här sitter jag, en soldat från Sverige, med full utrustning i ett bepansrat fordon och ska till camp Pamir medan kvinnan förmodligen följer sina barn till skolan. Jag vaknar upp från mina tankar när fordonet saktar in och vi kör in på camp Pamir.

Force protection teamet gör avsittning och kontrollerar omgivningen innan vi andra får klartecken att göra avsittning ur våra fordon. Vi går in till safe haven. Väl inne i byggnaden så finns ”OCC-R AT rummet” där gör sig rådgivarna redo för dagens möten.

Mikael håller en genomgång om vad dagen kommer att erbjuda. Efter genomgången går Mikael och Mathias iväg på morgonbrief som OCC-R har, vi andra tar en kopp kaffe hälsar på dagens två tolkar som är på plats.

Andreas frågar om vi ska ta en rundtur på OCC-R. Vi går ut ur OCC-R AT rummet och vidare i byggnaden och börjar med vatten/cellrummet. Där inne är det tre rum. Två av rummen har stora dörrar som står öppna, ingenting på marken eller väggarna. På andra sidan rummet så har de vattenrum som är det finns fullt med vattenflaskor i. Vi går vidare nästa rum i korridoren är finns det ett kylskåp och rummet fungerar lite som ett pentry. Nästa rum är inrett som tillfälligt sjukvårdsrum som är inrett med två sängar.

Innan vi kan gå vidare ut i den afghanska delen så står ett bord där en soldat ur force protection teamet sitter. Där måste vi stanna och anmäla oss och berätta vart vi tänkt gå detta gäller även när vi tillbaka till vår egen del igen förklarar Andreas för mig. Det är viktigt att de har koll på i vilket rum vi finns och hur många som är ute i den andra delen.

Vi börjar gå tillbaka till ”OCCR -AT rummet”. Snart är det dags att inleda en dag som rådgivare.

Rebecka

Public Affairs Officer FS33

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *