Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Tur och retur Kabul

afghanistanstyrkan

Mikael, Johan och jag Martin var under föregående vecka på besök i Kabul. Besöket hade flera syften, träffa nordiska kollegor, se över rutiner, skapa kontakter men viktigast av allt träffa de tre svenskar som ingår i förbandet och har sin arbetsplats i Kabul.

Trots att Kabul ligger relativt nära oss (ca 50 mil) så kräver det en del planering för att få flygresor och helikopterresor att gå ihop. Inom Afghanistan har det upprättats ett ”flygbolag” så att man likt en charterresa bokar flygstolar på nätet, tilläggspaket i form av extra benutrymme, bullerdämpning och dryck hade varit en önskedröm efter landning i Kabul. Sträckorna trafikeras av militära flygplan och vi fick förmånen att flyga med ett för oss svenskar bekant Hercules C-130 plan.

Inom Kabul finns det flertalet camper, men flygplatsen verkar likt en hubb för de flesta verksamma nationer i Afghanistan. Likt Marmal har flygplatsen i Kabul en civil och en militär del, den militära delen är omgärdad av en mur med tillhörande bevakning. Väl på flygplatsen infinner sig känslan av att vara på ett universitetscampus, asfalterade vägar, gatubelysning, tvåvåningshus i tegel och en stor mix av världens nationer, närmare 52 st. En av dessa nationer, Danmark, har vi ett extra nära samarbete med. Det danska NSE:et hjälper oss med stort och smått i Kabul och är en extra trygghet för oss lite längre norrut i Afghanistan när vi är i behov av stöd.

En av de tre som arbetar i Kabul är Claes, han är rådgivare vid TAAC AIR, och vi hade förmånen att besöka honom vid hans ordinarie arbetsplats som ligger i anslutning till flygplatsen. Claes gav oss en god inblick i sin vardag och en rundtur i det afghanska flygvapnets arsenal. Mikael passade även på att tacka Claes för sin insats då han kommer att rotera hem om några veckor.

För att nå de två övriga svenskarna i Kabul, Jan och Peter, krävs en helikopterresa från flygplatsen till RS HQ (Insatsens högkvarter). Det första som slår oss när helikoptern hovrar in över högkvarteret är dess begränsade storlek tätt följd av trängseln mellan de olika byggnaderna. Vi upplever det hela som en blandning av Venedig och en bakgata i USA, byggnader uppförda i olika material, kablage som hänger tätt mellan byggnaderna och ett myller av folk. Jan arbetar som Spokesperson och är en viktig funktion för RS för att kunna nå ut med rätt information, Peter arbetar som LNO i CJOC, dvs. han är förbindelseofficer för chefen TAAC-N in i högkvarterets ledning. Likt Claes arbetar och umgås de multinationellt och det är sällan som de har möjligheten att bara sitta ner över en kopp kaffe och prata lite svenska.

Besöket i Kabul har gett oss många nya intryck och det var med en bra magkänsla som vi hoppade in i helikoptern för att börja vår resa norrut igen.

/Martin Logistikchef

En del av boendet på Kaia (Kabul International Airport)

Öv Beck tackar Öv Isoz för en väl genomförd insats.

Johan bredvid en afghansk A-29

Mikael passar på att studera interiören på den afghanska helikoptern.

Transportmedlet för att ta sig in till högkvarteret.

Uppställda framför RS högkvarteret

Kommendör Jan Dunmurray

Johan och Peter

Vy över Kabul från helikoptern.

Helikoptertransport

På helikopterplattan

Öv Beck och Peter väntar på flyg.

Väggmålning på flygbasen Bagram.

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *