Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

När skratten tystnar…

afghanistanstyrkan

Den goda stämning som allt som oftast råder i Joint Operations Centre (JOC) och insatsområdet avbryts ibland abrupt när någon kollega skadas eller dödas.

Den 3:e augusti dog en soldat från koalitionsstyrkan på sjukhuset av sina skador efter en självmordsattack mot det fordon han färdades i, under en rutinmässig patrull i Kabul. Ytterligare personal blev skadad.

Några av hans kollegor som tjänstgör i JOC:en är från samma förband som den omkomne och de skadade, några även nära vänner.

På morgonen efter attacken genomfördes en tyst minut i JOC:en för att hedra minnet av den stupade. Efteråt är det i princip helt tyst i JOC:en när alla, tagna av stundens allvar tankfullt tittar på ingenting eller in i sina datorskärmar.  Kamratstödet är viktigt och när sånt här inträffar är nationalitet, ursprung, kön  eller grad helt underordnad. Alla hjälper varandra; att ge en klapp på axeln, bjuda på en kopp kaffe eller bara visa att man finns och bryr sig räcker långt.

Men så börjar det spraka i radioapparaterna , telefonerna börjar ringa igen och mailen strömmar in. Plikten kallar och sakta återgår livet i JOC:en till normal nivå.

 

Joakim
C JOC

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

1 kommentar

  • Kattis 15 augusti 2017 13:59

    Vad skönt och höra att ni tar hand om varandra!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *