Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Med genomförande i fokus

afghanistanstyrkan

Det är redan närmare 40 grader varmt när jag möter upp Stefan på morgonen inför transporten till flygplatsen. Jag ska följa med honom ut till hans arbetsplats på Camp Shaheen där han arbetar som G3-rådgivare på 209´e kåren. G3 betyder genomförande.

Vid fordonen får jag direkt en fråga:

-Vill du åka i svenskbilen?

Här visar det sig att en av bilarna är dekorerad med en stor svenska flagga i taket på insidan. Det blev så när det var alltfler svenskar än andra nationaliteter som tog plats i just den bilen vid morgontransporterna.

 

Väl framme på flygplatsen är det dags för invägning inför helikoptertransporten. Med stridsutrustning och packning blir det en hel del extra kilo, milt uttryckt.

Vi sätter oss och hälsar på bland annat tyskar, kroater, holländare och ungrare som även de väntar på sin transport.

Det samtalas och skämtas – stämningen är god. Stefan knackar mig på axeln när han får syn på sin ungerska kollega som står och samtalar.

-Kolla in vad som händer, säger Stefan och skrattar.

Vad ungraren inte märker är att under tiden har en av kroaterna smugit bakom honom och diskret tagit hans solhatt. När ungraren en stund senare konstaterar att han saknar sin hatt får han tillbaka den och det skrattas gott bland de övriga.

 

Det har blivit dags att gå ut till helikoptern. På med all utrustning, viktigt är också att inte glömma hörselskydden då det bullrar rejält.

Väl uppe i luften vänder jag blicken och skymtar mestadels sandfärgade ytor medan på motsatt sida skådas stora delar av Mazar -e Sharif. Stefan signalerar att han vill ha kameran så han kan ta några bilder från sin sida.

När vi anländer till Camp Shaheen tar vi oss vidare till dagens möte med chefen för G5 och hans planeringsavdelning. Chefen G3 var denna dag på annan plats och då passade Stefan på att ta detta möte.

-Det växlas chefer på kåren baserat på pågående operationer, vilket kan sakta ner bland annat beslutsfattande, säger Stefan.

– Vad är din uppgift som G3-advisor?

– Min uppgift är att rådge inom genomförande som dessutom innefattar operativ planering och genomförande av 209´e kårens verksamhet. Dessutom är jag sektionschef och ansvarar för G5-advisorn (planering) samt TOC-advisorn. Den sistnämnda förkortningen TOC, Tactical Operations Centre, är en form av ledningscentral där all rapportering sker från kårens verksamhet.

Vi hälsar på personalen inne i rummet och det dukas traditionsenligt fram chai (te) med tillbehör. Det pratas och skrattas innan mötet börjar.

Efter att dagens mötespunkter avseende nuvarande verksamhetsplanering inom kåren avhandlats passar jag på att fråga Stefans afghanska motpart hur det är att jobba tillsammans med oss svenskar.

-Vi har haft ett långt samarbete med er svenskar. Det ni säger kommer från hjärtat och ni menar det. Vi jobbar mot samma mål – vi vill bygga upp det här landet!

Han fortsätter:

-Afghanska soldater och officerare är stolta över att företräda sitt land och det afghanska folket.

Det framstår tydligt att han är stolt över de han jobbar tillsammans med. Han menar på att det de har lärt sig har de lärt sig av de svenska rådgivarna – det bär frukt.

 

Under tiden vi åker tillbaka mot samlingsplatsen för helikoptern frågar jag Stefan om jobbet är vad han förväntade sig.

– Både ja och nej. Vi möter andra kulturer och andra synsätt vilket är positivt. Att lära sig och se andras människors sätt att se på operationsplanering är givande. Den alltmer omfattande rapporteringen efter rådgivningen kan dock ta på krafterna emellanåt.

 

Vi tar plats i helikoptern för återtransport till Camp Marmal. Om jag tyckte det var varmt i morse är det ingenting mot känslan just nu. Efter lunchen väntar en eftermiddag i mötenas och rapporteringens spår för Stefan.

– Känner du att du har kunnat tillföra mycket i det multinationella arbetet? Frågar jag avslutningsvis.

– Ja, främst på det mänskliga planet. Det svenska sättet att genomföra ledarskap och planering står väldigt högt. Vi svenskar är duktiga!

Foto: Försvarsmakten

 

Ida-Maria

FS 33

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *