Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Recept på en multinationellt smältdegel

afghanistanstyrkan

Blanda cirka 150 officerare, specialistofficerare och civila kontraktorer från 20 olika nationer i en tysk kontext. Tillsätt jämte Resolute support (RS)som är den operation som Sverige deltar i, en parallell amerikansk operation, Freedom’s  sentinel (OFS). Rör ned en tysk commander med resolute support-smak och en amerikansk ställföreträdare. Smaka av med en knippe arbete under press och en rejäl slev med powerpoint-presentationer.

Blanda i sex månader månader, byt ut ingredienserna och börja om från början!

Så kan man lite skämtsamt beskriva Train Advice Assist Command North Headquarters (TAAC N HQ). Resultatet är en smältdegel med mängder av sensationer. Allt från personliga olikheter till personliga egenheter, nationella särintressen till gemensamma mål , kulturella olikheter och olika förutsättningar att lyckas i sitt arbete. Men kanske den främsta smaken som bör framhållas ändå är en gemensam vilja att göra ett bra jobb oavsett ursprung eller förutsättningar!

I RS TAAC N Headquaters (HQ) där vi är 4 svenskar som arbetar. Joakim, Tobias, Johan och Amro.

Staben (HQ) är utformad enligt traditionell stabsstruktur och svenskarna återfinns i CJ2 (Underättelser/Information) och i stabens stridsledningscentral, Joint Operations Centre (JOC).

HQ:t är lokaliserat inne på Camp Marmal bara ett stenkast från våra förläggningar och på morgonkvisten kan man se en strid ström av stabsmedlemmar på väg till jobbet längs promenadstigarna av betong. Staben är bemannad dygnet runt men flest arbetar under dygnets ljusa timmar. En stabsmedlem går lätt att särskilja från till exempel en rådgivare som rör sig utomhus genom deras ”Gollum”-liknande utseende; kritvit lite genomskinlig hy och lätt självlysande ögon.

Undertecknad återfinns dagligen i JOC:en som består av cirka 50 medarbetare från 15 nationer. Mer information om CJ2 och arbetet i JOC kommer längre fram i tiden.

Om man är problemorienterad kan arbetssituationen i HQ beskrivas som mycket krävande främst med anledning av språkbarriärer men även på grund av andra olikheter. Om jag generaliserar grovt är det för vissa viktigare hur saker och ting presenteras snarare än innehållet medan det för andra är precis tvärtom.  För vissa är delaktighet viktigt medan andra uppfattar det som en svaghet att fråga andra. I staben återfinns många utpräglade specialister inom ett relativt smalt område som har begränsad förmåga att bidra utanför sitt specialområde, vilket skapar frustrationer hos de som har större vana av stabsarbete. Ovanpå detta förekommer det dessvärre också vissa nationella motsättningar eller spänningar vilket man som chef måste vara medveten om och aktivt arbeta för att minska.

Om man byter perspektiv och söker efter positiva möjligheter så återfinns exempelvis; plikttrogenhet och lojalitet hos huvuddelen av medarbetarna. Viljan att hjälpa till och viljan att göra sitt är påtaglig. Den djupa kunskap och erfarenhet som många besitter är en guldgruva av kunskap att ösa ur. Professionalismen och erfarenheten är hög och oavsett nationalitet överbryggas oftast språkproblemen genom en gemensam grund i den militära kontexten. Vissa är självsäkra medan andra inte tror att de räcker till. Men hur man än vrider och vänder på det så är vi de vi är i insatsområdet. De går inte att byta ut någon  varför det är viktigt att försöka hjälpa och bekräfta de som har en längre startsträcka. Responsen hos medarbetare som får hjälp och uppskattning är mycket stor och känslan när man ser en medarbetares självförtroende sakta men säkert  växa, gör det lätt att gå till jobbet!

Tycker jag att det är ett utvecklande jobb? Absolut!!
Att få möjligheten att tjänstgöra under så dynamiska förhållanden är både utvecklande och stimulerande. I princip dagligen ställs man inför nya utmaningar och här handlar det inte om att försöka hålla sig innanför komfortzonen utan snarare att klamra sig fast i den! Teknikstödet som erbjuds i arbetet får Teknikmagasinet att framstå som en lanthandel och det ständiga bombardemanget av information gör att man sover gott om natten.
Att sitta ner och dricka en kopp kaffe med en medarbetare från en annan del av världen såsom tex Mongoliet, Georgien eller något annat land, höra om deras uppväxt och hur de har det där hemma är både intressant och lärorikt!

Vad bidrar då en svensk med i denna smältdegel? Väl medveten om att jag generaliserar så är enligt mitt förmenande vi svenskar professionella, kunniga och uppdragsorienterade. vi bidrar till resultat snarare än pratar om det. Resultatet i sig är viktigare för oss än vem som framför det, hur det framförs eller vem som får äran av arbetet. Vi går inte runt och tycker vi är för mer än andra eller tar oss själva på för stort allvar. Ibland kan man faktiskt skratta också. Detta förhållningssätt gör att vi uppfattas som glada och prestigelösa vilket  i sin tur är en bidragande orsak till att vi sprider en god stämning runt omkring oss.

Att vi är uppdragsorienterade medför också att vi söker lösningar snarare än letar fel hos andra och när det väl gäller kan vi leverera och det är med glädje jag kan konstatera att mina svenska kamrater inom TAAC N HQ, Tobias, Johan och Amro gör bra ifrån sig!

Jag avslutar med frågan om jag trivs på ”jobbet”? Svaret är entydigt; JA!! Hur man än vrider och vänder på det är det mycket utvecklande och givande att jobba i en multinationell miljö.

Fortsättning följer en annan dag. Till dess, ha det bra där hemma!

Hälsningar från Amro, Johan, Tobias och Joakim

/Joakim
RS TAAC N HQ, Chief JOC

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

1 kommentar

  • Kattis 31 juli 2017 00:48

    Alltid spännande med nya recept! :-)
    Sköt om er & ta hand om varandra!
    Kattis

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *