Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Myntets andra sida

afghanistanstyrkan

Nyss lutade jag mig tillbaka i soffan där jag sitter och funderade på hur jag skulle inleda detta blogginlägg. Jag reflekterade lite över hur jag skulle beskriva det faktum att myntet har en annan sida som vi kanske inte har skildrat lika mycket här på bloggen.


Medan tankarna snurrade noterade jag att pistolen som jag alltid bär skaver lite i sidan när jag sitter så här. Likaså att på min väska som ligger jämte mig har jag fäst en tournique (en typ av avsnörande förband) på utsidan i syfte att alltid ha den lätt gripbar om den skulle behövas. Att trots att kvicksilvret i termometern nog har passerat 40 strecket och vä
dret är bättre än på valfri semester resort i Vings katalog så har jag militär kängor istället för flip-flops. Att mina solglasögon jag bär inte bara är solglasögon utan även skyddsglasögon.

 

För så är det såklart. Oavsett hur trevliga vi försöker att göra våra lediga stunder här nere och som vi gärna visar på bloggen så finns samtidigt en annan vardag. Vardagen är att det finns ett ständigt närvarande hot. Faktumet att det finns motståndargrupper här som på alla tänkbara sätt försöker nå sina mål. Dessa tankar och konstaterande finns alltid i bakhuvudet hos oss.

 

Detta är inga nyheter för oss. Vi har varit medvetna om hotbilderna sedan rekryteringen började och att det finns en farlig del i insatsen. Detta har under hela vår resa varit en naturlig del av vårt tankesätt. Vilka hot samt risker som finns och hur vi ska bemöta dessa.

 

Den träning som vi inledde utbildningen med hemma har fortsatt även här i insatsområdet. Precis som brandmän eller poliser övar för att alltid vara redo, så tränar vi för att hålla den personliga färdigheten hög och kunna vara redo när det krävs. Det kan handla om allt från kortare moment med vapentjänst till heldagsövningar med olika komplexa situationer. Självklart så sker en del av detta tillsammans med de internationella enheter som vi jobbar ihop med.

 

Exempelvis övade den ungerska vakt och eskortplutonen åtgärder vid en IED (hemmagjord sprängladdningar) attack förra veckan. IED är en av de hotbilder som är ständigt närvarande och då gäller det att kunna bemöta detta. Såklart deltog svenskar i övningen eftersom detta är en av de plutonerna som transporterar OCC-R rådgivarna till och från deras afghanska arbetsplats. Syftet var bland annat att samövas och identifiera eventuella områden som behöver utvecklas.

 

Övningen genomfördes så verklighetstroget som möjligt där den ungerska gruppen ansvarade för transporten och vi svenska rådgivare ”åkte med som vanligt”. Skillnaden denna gången var att vi åkte till ett litet övningsområde som finns inne på Camp Marmal och här blev konvojen utsatt för en simulerad IED attack. Nu blev det dags att agera!

 

Scenariot innehöll ett flertal moment där bland annat omedelbara åtgärder och omhändertagandet av skadade övades. För att inte avslöja våra rutiner och på så vis underlätta för våra motståndare så kommer jag inte att nämna några detaljer om övningen. Men det jag kan säga är att det är både nyttigt och intressant att öva ihop med andra nationer. Dels inser man likheter som underlättar, dels så är det nyttigt att identifiera olikheter där vi kan utvecklas och lära av varandra. Bland annat så visade det sig åter igen att när språkkunskaperna inte räcker till fungerar det utmärkt med tecken och kroppsspråk!

 

Så efter en lång, varm dag och ett antal genomförande är vi nu ännu bättre förbereda om något skulle hända! För som sagt var så har myntet en sida till.

 

Eller som någon annan sa, det är inte bara glass och ballong i Afghanistan även om man ibland kan tro det…

 

/Mattias

 

Att notera: Bilderna nedan är från samövningen med vakt och eskortplutonen. Endast delar av övningen visas. Personer som inte bär stridsutrustning ingår ej i övningen utan är observatörer och deltar i utvärderingssyfte

 

Foto: Rebecka/ Försvarsmakten

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

2 kommentarer

 • Susanne 2 juli 2017 13:20

  Bra skrivet Mattias!
  Tack även för denna skildring av er verklighet.
  // Susanne

 • Carolina 2 juli 2017 00:17

  För mig som sitter på läktaren och tittar på känner mig väldigt trygg i det ni gör. Det som känns allra bäst är att ni är så väl förberedda. Har nog sällan skådat en så trött, blåslagen och motiverad sambo som när han kom hem den ena övningen efter den andre.

  Jag hoppas verkligen ni hinner med lite glass & ballong emellan alla jobb ni utför, för det är ni verkligen värda!! Glöm inte bort att ni gör ett fantastiskt jobb

  //Carolina

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *