Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Träning på OCC-R

afghanistanstyrkan

Den uppgift vi som Rådgivare i Resolute Support Mission har kallas för Train, Advice, Assist (TAA). Jag (Richard) och Tobias jobbar främst mot G2 som är underrättelsesektionen på Operation Coordination Center – Regional (OCC-R) i norra Afghanistan. OCC-Rs uppgift är att koordinera verksamheten mellan afghanska armén och de olika polisstyrkor som finns i Afghanistan.

De utbildningsbehov som finns är av varierande karaktär och vi tar ofta hjälp av andra nationer som tillhör Resolute Support.

Ett sådant behov är att stötta med underrättelsespecifika utbildningar.  I helgen som gick hade vi  den första lektionen i detta tillsammans med Sam och Mike från USA.

Det är ganska korta pass då våra afghanska kollegor samtidigt har sitt ordinarie arbete att sköta, vilket kan innebära ganska mycket för dem.

Sam och Mike hade förberett ett utbildningspaket i karttjänst denna gången. Det som skulle gås igenom var hur man nyttjar kartans alla olika funktioner och den information som den kan ge. 8 ivriga elever satt bänkade redan 10 minuter innan utsatt tid och väntade på att få börja.

Eleverna är officerare från G2 och NDS (kan översättas med SÄPO hemma i Sverige), med grad från kapten upp till överste. Våra två tolkar, som alla samtal går via, hade mycket att göra med att översätta och hinna fånga upp alla frågor som haglade mot Mike som var dagens huvudlärare. Efter 1 timme och 25 minuter var första lektionen klar utan att någon hade tittat på klockan eller klagat över det faktum att lektionen dragit ut på tiden.

Under kommande vecka har eleverna fått i uppgift att läsa på och repetera för sig själva, detta då nästa vecka fortsätter det med mer avancerade lektioner i utbildningen och då gäller det att man är förberedd.

Richard
G2 Rådgivare FS 32

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *