Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

TAAC N JOC

afghanistanstyrkan

I den svenska kontingenten är vi två specialistofficerare som har befattningen watchkeeper, i Sverige kallas det för stridsledningsbefäl. Vår uppgifter är bland annat att överse skyddsåtgärderna runt campen och att rätt individer har rätt information vid rätt tidpunkt. Vår arbetsplats är JOC, JOINT OPERATIONS CENTER (stridsledningcentralen i norra Afghanistan).

Området vi har ansvar för består av nio provinser och den totala ytan är drygt 146000km2, med andra ord något mindre än Svealand och Götaland tillsammans.

I JOC:en tjänstgör personal från 14 olika nationer där ingen har engelska som modersmål detta till trots är arbetsspråket just engelska. Detta kan vara en utmaning då språket ibland blir gränssättande, vi brukar skämta och säga att huvudspråket är ”broken english”. Den multinationella miljön innebär samtidigt att man knyter kontakter och träffar människor från världens alla hörn vilket är utvecklande.

JOC:en är bemannad dygnet runt för att ha en så hög beredskap som möjligt och ha vad vi kallar ”situational awereness” dvs lägesuppfattning på dygnets alla timmar. Eftersom vi tjänstgör i skift så kan en arbetsdag såväl börja mitt i natten som på morgonen.

Watchkeeper arbetar närmast med en så kallad dutyofficer (Vakthavande befäl). Tillsammans tillser vi att lägesuppfattningen i JOC:en alltid är uppdaterad till nuvarande läge.

Alla i JOC:en har olika ansvarsområden där vår uppgift är att samla ihop all information och sammanställa för vidare rapportering och ge högre chef så bra beslutsunderlag som möjligt. Många av de som tjänstgör i JOC:en är förbindelseofficerare, deras uppgift är att förse oss med information från de enheter som inte talar engelska.

När vi inte är på skift spenderas största delen av tiden på gymmet eller i sällskap med kollegor, svenska såväl som övriga nationaliteter.

Watchkeeper
FS32

Personal från bl.a. JOC:en

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *