Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Överstelöjtnant på vift

afghanistanstyrkan

Som chef för Joint Operations Centre (JOC) ska man ha en så bra lägesuppfattning som möjligt. Som ett steg i detta genomförde överstelöjtnant Johan en rekresa till Kunduz. Transport till Kunduz sker med helikopter och i detta fall av typen CH-53. Normalt är flygtiden är ca 50 minuter mellan Mazar-e Sharif och Kunduz. Väl på plats besöktes deras ledningsplats, en rundvandring på området och samverkan med de skyddsstyrkor som är stationerade där, vid tillfället en georgisk.

Området är litet och här verkar mer än 100 personer, så man skulle kunna säga att man bokstavligen bor på varandra. Möjligheter till fritidsaktiviteter är kraftigt begränsad och maten består till huvudsak av det som i normal soldatslang kallas för ”rations”. Efter det tre timmar långa besöket var det åter dags att återvända och överstelöjtnanten hade turen att bli erbjuden en plats i en Toyota Highlux medan övriga erbjöds plats på ett lastbilsflak för transporten till helikopterplattan. Efter en kort väntan anlände åter CH-53:orna och det var dags för taktisk flygning åter till Camp Marmal. Med blicken klistrad mot horisonten, för att inte bli åksjuk,  fanns det ändå tid att reflektera över landskapet som for förbi endast 20 m nedanför. Dalgången runt Kunduz skilde det sig avsevärt från det ökenlandskap vi är vana vid att se runt Mazar-e Sharif, det påminde om Skåne. Åter på Camp Marmal slogs man av den lyx som finns här.

Överstelöjtnant Johan
C JOC

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *