Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Avbytarna värmer upp

afghanistanstyrkan

Knappt har FS 32 kommit in i matchen, gjort sig hemmastadda och börjat leverera effekt så är det dags för avbytarna att göra sig redo! Denna gången är det FS33 som gör ett inlägg på bloggen. Vi vill egentligen bara berätta att vi finns, att vi har startat våra förberedelser och att tiden kommer gå fort tills det är vår tur att ta över stafettpinnen.

Under hösten har främst chefen FS33 tillsammans med personalchefen arbetat med att ta ut laget. Och strax efter nyår samlades ett gäng laddade, nyfikna och förväntansfulla (lätt nervösa?) kollegor i en lektionssal i Halmstad. Chefen hälsade oss välkomna till FS33 och så var vår resa igång!

Vi ägnade ett par timmar åt de obligatoriska genomgångar av veckoprogram, redovisning av upplägget på utbildningen och därefter var det dags att hämta kompletterande utrustning. För min del påminde det lite om en klassisk inryckning och jag saknade nästan den blå sopsäcken att bära all utrustning i över kaserngården. Men vi fick i alla fall stå i kö en stund på ”förrådet”, som idag egentligen heter servicecenter, vilket kändes tryggt och bekant.

Jämfört med de första missionerna som jag gjorde för längesedan är det en ganska stor skillnad nu för tiden. Idag ska jag som försvarsmaktsanställd använda min vanliga utrustning som jag nyttjar varje dag hemma även utomlands. Detta innebär ju att vi slipper hämta ut en helt ny uppsättning av grejor vilket besparar oss en massa tid och slit.

Redan första veckan valde chefen att avdela nästan 3 dagar till att lägga grunden för ett bra lag och lyckat samarbete genom att skicka iväg oss alla till en kursgård. södra Sverige. Tiden där ägnade vi åt att lära känna varandra bättre, få lite mer förståelse för vem kollegan är som jag kommer att sitta bredvid, jobba ihop, skratta tillsammans med och kanske någon bli oense med under detta knappa år som vi kommer jobba ihop.

För så kommer det onekligen bli. Vi, FS33, kommer under denna resa att komma varandra nära, oavsett om man vill eller ej. Förutsättningen för att detta året ska bli ett av våra mest spännande, givande och bästa år är att vi gör det som ett lag, tillsammans. Detta var chefen mycket tydlig med. Alla vi har blivit rekryterade för våra personliga erfarenheter och kunskaper men det är som ett team vi skall nå framgång!

Just nu pågår förberedelser för fullt på olika håll och kanter. De delar av förbandet som skall arbeta som rådgivare och de som har olika stabsbefattningar i de multinationella staberna är i skrivande stund på en utbildning vid Joint Forces Training Center, (JFTC) som är en NATO skola i Polen. Här samlas och samtränas huvuddelen av personalen i den internationella staben som ansvarar för vårt område i Afghanistan.

För min del känns det nästan som om jag redan är i missionen. Dagarna är långa, uppgifterna är många och överallt pratas det olika språk. Mycket information, genomgång på genomgång  och jag utsätts för ett ständigt bombardemang av förkortningar. Helt enkelt en försmak av vad som komma skall!

Stabsmedlemmar lär sig processer och får förståelse för vad de olika mötena avhandlar medan vi rådgivare får öva oss i att genomföra möten och hur vi bäst skall rådgiva våra afghanska kollegor i framtiden. Samtidigt sitter en annan del av staben och tränar sig i att leda verksamheten genom att tjänstgöra i den simulerade ledningscentralen, Joint Operation Center, vilket i missionen kallar JOC. Språket är självklart olika nivåer av ”broken English” när 21 nationaliteter skall försöka prata med varandra och genomföra olika typer av verksamhet. Detta leder såklart till både frustration och mycket kroppsspråk men också ett och annat gott skratt vilket är skönt.

Samtidigt är den delen av FS33 som vi kallar national support element (NSE) hemma i Sverige men de sitter inte overksamma för den sakens skull. De genomför kurser och utbildningar runt om i landet som ger specialfärdigheter inom olika områden som är avgörande för att verksamheten i missionsområdet skall fungera. Allt från hantering av farligt gods, mediatjänst och personaltjänst till hur man hanterar skrivelser på rätt sätt.

Med andra ord så har förberedelserna för den kommande säsongen börjat. Det varvas taktiksnack, teknikövningar och grundläggande konditionsträning. Många timmar kommer att tillbringas på grusplanen med att traggla passningsspel, få lagdelarna att bli tajta och bli effektivare tillsammans. Just nu känns det som om huvudet är fullt med spelidéer och taktiska upplägg. Och även om man inte vill något annat än att springa ut på planen och komma igång med första matchen så har vi insett att det är nu vi lägger grunden för att kunna vinna ligan i slutändan. Men vår tid kommer snart, när det är dags för oss FS33,  att ta på oss matchtröjan. Intill dess bidar vi vår tid...

Med svenska hälsningar från Polen på väg mot Afghanistan

/Mattias FS33

PS. Att militärer älskar förkortningar vet de flesta. I NATO används än fler förkortningar och inom Resolute Support (RS) där nästan 40 nationer deltager känns det ibland som om att förkortningarna är fler än de vanliga orden. Häromdagen började jag räkna hur många förkortningar som nämndes under en lektion. Efter 90 sekunder var jag uppe i 13st och då slutade jag att räkna....DS

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *