Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Svenskarna i toppen

afghanistanstyrkan

CMD_0336

Att tjänstgöra i Afghanistan kan innebära väldigt olika saker beroende på om man är ute i fält eller arbetar i kontorsmiljö. På Regional Command North i Mazar-e-Sharif sitter femton svenskar i den regionala ledningen.

– Med 18 nationer som jobbar tillsammans är stabsmiljön såväl multinationell som multikulturell. Det är en spännande utmaning att försöka få det att funka, säger överste Per Nilsson som precis avslutat sin tjänstgöring som ställföreträdande stabschef.

Enligt Nilsson finns stora skillnader i ledarskapstraditioner och synen på militär hierarki, där skandinaver ofta är mindre formella än övriga nationer.
– Språket är också en stor utmaning då nästan ingen har engelska som modersmål och språkkunskaperna är varierande, säger han.

Isaf, International Security Assistance Force, har delat in Afghanistan i fem regionala enheter, så kallade regional commands. Svenskarnas operationsområde ingår i Regional Command North (RC North), där Tyskland har det övergripande ansvaret.

Nilsson är mer positiv till Afghanistans framtid efter sina sex månader i landet än han var innan han reste hit.
– Jag trodde inte att de afghanska säkerhetsstyrkorna var så aktiva och självständiga som de faktiskt är. Jag trodde att de var mer beroende av ISAF, men man tar ansvar och försöker. Den vilja och förmåga man ser hos ANSF bådar gott. Liksom det stora antal insurgenter man ser som lägger ned sina vapen, säger han.

Nilsson anser att utbildning är fundamentet för ett lands framtid och som stabsmedlem får han ta del av många rapporter om allt positivt som händer i Afghanistan bland annat inom sjukvård och skola.
– Man har snabbt kommit igång med högre utbildning och Mazar-e-Sharif har utvecklats till en ekonomisk hubb som kan föra utvecklingen framåt, inte minst nu med de naturtillgångar som finns, säger Nilsson.

Han tycker sig också se en ny generation afghaner på väg framåt.
– Afghanistan är ett klansamhälle, men den nya generationen verkar inte lika klanfokuserade. För dem behöver inte tradition vara grunden för alla beslut. Det finns annat. Nu gäller det att kunna hålla stabilitet ett par år, länge nog för att föra krigargenerationen åt sidan, avslutar Nilsson.

Text och bild: Kajsa Linnarsson

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 35.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *