Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Sista spelningen med Fantastic Ten

afghanistanstyrkan

I regn och sol har svenska fältartisterna Fantastic Ten underhållit soldaterna på Camp Northern Lights, Monitor och Marmal under den gångna veckan.

– Det känns väldigt stort varje gång man är ute. Det blir snabbt så väldigt tydligt att vi är efterlängtade, säger David Jönsson Tronner, musiker och fältregissör.
David gör sin fjärde insats som fältartist och är i Afghanistan för tredje gången.
– Det känns som ett privilegium att få vara i ett land där inte så många har varit och att få se något som inte så många har sett, säger han.

För Elisabet Karlsson, sångerska i Fantastic Ten, är detta första uppdraget i fält.
– Det har varit en otroligt intensiv vecka. Helt fantastiskt med massor av nya intryck och nya fantastiska människor som vi har träffat och spelat för, säger hon.

Bäst tycker hon att de lite mer intima spelningarna har varit. Och att få träffa soldaterna; få dem att slappna av och ha en trevlig stund.
– Alla är så himla positiva och tacksamma. Det blir ett otroligt kvitto på att det är personalvård vi bedriver, säger David.

Förutom att genomföra spelningar och umgås med soldaterna, har Fantastic Ten fått chansen att delta vid en patrull i närheten av Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif.
– Det har varit väldigt viktigt för alla. Då får man åtminstone en liten annan förståelse än om man bara hade stannat på camperna. Det är ju en helt annan värld utanför murarna, säger Elisabet.
David håller med.
– På nyheterna är bilden av Afghanistaninsatsen ofta rätt så negativ, men när vi deltog i patrullen fick vi själva se att svenskarna gör ett bra jobb. Soldaterna blev positivt bemötta och som svensk kände man sig omtyckt. Nu känns det ännu mer meningsfullt att vara här och ge något till de soldater som hjälper barnen vi såg, säger han.

Text och foto: Kajsa Linnarsson

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 35.

3 kommentarer

 • Maja 28 april 2013 18:24

  Anna, vilken onödigt inlägg! Fältartisterna kommer ner till Afghanistan under EN VECKAS TID, de spelar på resp camp EN GÅNG. Detta innebär att det finns EN kväll för soldaterna att kanske släppa lös lite extra under 6 månader. Varför ska de hämmas? I den vardagens så måste det finnas någon tid, en liten tid, att njuta.

 • Anna 9 mars 2013 21:47

  Vad roligt att se att våra män har det så roligt, dricker öl i solen, beter sig som djur när "fältartisterna" uppträder.. Ja.. Medans vi försöker att överleva vardagen. Full av saknad.

  Tack för detta fina inlägg......

 • Fredrik Cederholm 6 mars 2013 07:19

  Mössa av inomhus!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *