Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

De får sin NATO-medalj

afghanistanstyrkan

Här nedan kommer några bilder från dagens utdelning av NATO-medaljen till den svenska afghanistanstyrkan, FS 23.

Fakta: Nato-medalj

”Nato-stadgans artikel 5 är kärnan i försvarsalliansen Nato. Den innebär ömsesidiga försvarsförpliktelser för medlemsländerna i Nato.

Insatserna i Kosovo (Kfor) och i Afghanistan (Isaf) är så kallade ”non article 5” insatser (icke-artikel-5-operation). Det vill säga det är Nato-ledda operationer under ett FN-mandat.

När man som svensk soldat tjänstgjort minst 30 dagar i en icke-artikel-5-operation i Natos regi så får man en särskild medalj för det.

På medaljens framsida syns Nato-emblemet i form av en kompassros. För insatser i Kosovo står det ”non article 5” på det blå och vita bandet och för insatser i Afghanistan står det ”Isaf” på bandet.

På medaljens baksida står det ”IN SERVICE OF PEACE AND FREEDOM / AU SERVICE DE LA PAIX ET DE LA LIBERTE”, fritt översatt ”I fredens och frihetens tjänst”.”

Källa: Försvarsmakten

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

2 kommentarer

 • Maria Lindgren 30 november 2012 16:50

  Är en stolt mor som snart har visat hela världen hur just hennes son får en medalj.
  Nu är ni alla snart hemma!

 • Malena Johansson 19 november 2012 18:44

  "In service of peace and freedom"

  Åh så stolt man blir som anhörig!!! Bra jobbat allihopa!

  (Och inlägget blev inte sämre med en snygg lillebror på bild...)

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *