Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Hemvärnsgruppchef på tjänstgöring i Afghanistan

afghanistanstyrkan

 Roger Lindkvist tjänstgör just nu som fortifikationsofficer på FS 23. Totalt finns det tre stycken personer som arbetar med befästningsverk och installationer vid den svenska styrkan i Afghanistan.

Roger är chef fortifikationen och placerad vid den svenska underhålls- och logistikenheten (NSE) på den tyska basen Marmal. Men han har inte enbart suttit fast vid skrivbordet, en hel del resor har ingått i Rogers arbetsuppgifter.

– Bland annat har vi varit nere och kontrollerat möjligheterna för ett så kallat ”Safe House” i Hazrat-e-Sultan, en ”mini-camp” för svensk och finsk personal i anslutning till en afghansk camp. Naturligtvis har resorna också gått till de olika svenska camperna i Afghanistan.  

Civilt arbetar Roger som projektledare vid ett stort VVS-företag, och det
är främst på sina civila meriter som han blev anställd som fortifikationsofficer. Under tiden i Afghanistan har Roger fått anpassa sig till afghanska förhållningssätt.

– I början ville jag att jobbet skulle bli gjort på en gång och jag blev ofta frustrerad. Nu, så här i slutet av missionen har jag insett att afghanerna har ett annat sätt att lösa uppgifter på, lägre arbetstempo och bristande planering är något man får räkna med. Men ofta löser de ut uppgifterna ändå, på sitt sätt. 

– Man ska komma ihåg att vi hade runt +50 grader  här i sommras. Det kräver att man håller ett lägre arbetsempo helt enkelt.

Till vardags är Roger också verksam som ställföreträdande insatsgruppchef vid Björka kompani vid 46:e Hemvärnsbataljonen, Skånska gruppen. Där har han varit med sedan 2003. Naturligtvis är all personal som tjänstgör i Afghanistan, oavsett befattning, i första hand soldater, så Rogers erfarenheter från Hemvärnet var därför en bra merit när han sökte jobbet.

Personligen tycker Roger att fler soldater från Hemvärnet borde kunna ges individuell möjlighet att delta i utlandsinsatser.

– Jag tycker man borde nyttja Hemvärnets personal i större utsträckning, även om organisationens fokus ligger på det nationella. Flera tusen hemvärnssoldater har tjänstgjort utlomlands på frivillig basis sedan 1948.  

– Bland annat skulle man kunna göra som danskarna, sätta samma plutoner med frivilliga insatssoldater som kan stödja bevakningen vid våra camper under exempelvis ”tunga” leaveperioder. Jag tror det skulle kunna tillföra många nyttiga erfarenheter att dela med dem där hemma på hemvärnskompaniet, avslutar Roger.


Roger under ett besök på den afghanska armébasen i Hazrat-e-Sultan. Till höger en övervakningsballong. Ballongen är utrustad med kameror med lång räckvidd som ger goda möjligheter för övervakning av området runt en camp.
Handen på hjärtat: Förmåga till kulturell förståelse är viktig när man arbetar tillsammans med afghanerna.
– I början ville jag att jobbet skulle bli gjort på en gång och jag blev ofta frustrerad. Nu, så här i slutet av missionen har jag insett att afghanerna har ett annat sätt att lösa uppgifter på, säger Roger.


Afghanska arméns camp vid Hazrat-e-Sultan.

Text: Senior PAO Richard Kjaergaard
Bild: Johannes Tolf, Richard Kjaergaard

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

1 kommentar

  • Johnny 8 januari 2013 15:12

    "Till höger en övervakningsballong."? 'om axeln' eller 'mitt i bilden' vore nog bättre?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *