Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Female Engagement Team-utbildning (FET)

afghanistanstyrkan


FET-team, Feamale Engagement Team utvecklades till en början av den amerikanska marinkåren. Kvinnorna i teamet som finns i provinsen Balkh har under några dagar besökt Task Force Northern Lights för att utbilda svenska och finska soldater.

Afghanska kvinnor får generellt inte tala med främmande män, därför är det viktigt att det finns kvinnliga soldater med under operationerna. Det handlar om att identifiera kvinnor och barns behov, som till exempel att föra information om eventuella missförhållanden vidare till hjälporganistaioner.

Den som kommer att koordinera verksamheten inom FS 23 är förbandets egen gender field advisor Håkan Lundberg. Att ha med genderperspektivet i planeringen inför en operation är viktigt eftersom mer än femtio procent av befolkningen består av kvinnor och barn.
– Vi kommer inte kopiera det amerikanska konceptet som består av grupper med enbart kvinnliga soldater. Däremot tror jag på grupper där både kvinnor och män ingår, såkallade Mix Engagement Teams (MET), säger Genad Håkan Lundberg.

Under fredagen fick fyra amerikanska instruktörerna från US Army under ledning av löjtnant Mellie Rodriguez motta överste Torbjörn Larssons coin, ett speciellt mynt som delas ut för uppskattade insatser. Stabschef Jan Lundberg representerade överste Larsson vid den lilla ceremonin. 

FS 23 Gender Field Advisor (Genad) Håkan Lundberg

PAO Richard Kjaergaard

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *