Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Medaljceremoni: Halvtid för National Support Element

afghanistanstyrkan

 


Den åttonde augusti var det dags för National Support Element (NSE) att bli tilldelade NATO:s medalj ”Non-Article 5 medal for ISAF”. Ceremonin på Camp Northern Lights markerade att NSE:ets personal nu har avklarat halva sin tjänstgöringstid i Afghanistan.

De som arbetar på NSE:et är normalt stationerade på tyska Camp Marmal och har befattningar som förrådspersonal, logistikpersonal samt verkstadspersonal. Även tunga transportgruppen som rent formellt lyder under stab -och trosskompaniet Papa Lima fick sina medaljer.

Efter ceremonin bjöds det på kräftor i matsalen. Varje besökare fick då en partyhatt och haklapp som sig bör på en kräftskiva.

Högsta chefen för samtlig svensk militär personal i Afghanistan (SWECON), överste Torbjörn Larsson talade i samband med ceremonin till de medaljerade. Talet är återgivet nedan:

”Kamrater tillhörande FS 23!

För er ur NSE har mer än halva tiden i Afghanistan passerats. Tankarna börjar nu oftare och oftare gå till dem därhemma och vad som väntar efter FS 23.
Kanske många även ägnar en tanke åt vad vi egentligen gör här nere och sin egen men också FS 23 och hela ISAF:s roll.

Jag möter dagligen afghaner i mitt arbete tillsammans med många andra ur FS 23 och övriga ISAF. Budskapen är tydliga, i stort sätt alla sluter upp i att ISAF är en stabiliserande faktor även långt ute i byarna men även för minoriteter som t.ex nomaderna och förtyckta grupper som kvinnor. De visar alla en oro vad som kommer att ske vid ISAF och NATO:s urdragning 2014.

Både NATO och Sverige har låtit meddela Afghanska folket att vi tänker fortsatt stödja dem efter 2014 om Afghanistan så önskar. NATO kommer inom en månad presentera hur ett sådant bidrag kan komma att se ut. Sverige är med i den planeringen och kan därför påverka bidragets uppgifter och utformning.

Jag är som chef FS 23 mycket nöjd med förbandets prestationer såväl utfört arbete som förhållningssättet inom förbandet till varandra, till andra förband och inte minst det afghanska folket.
Särskilt vill jag uppmärksamma alla som jobbar i det tysta och inte alltid är i förbandets centrum. Stort tack till er alla utan ert idoga stöd och arbeta hade de andra stått sig slätt.

Jag skriver i mitt senaste brev till de anhöriga, jag citerar ”… som chef FS 23 vill jag bara tillägga att med den utmanande uppgiften vi har på förbandet så är personalen fantastiskt och lyfter verkligen upp varandra i smått och stort.

Det gör det många gånger lätt att vara chef.” slut citat.

Ni har alla antingen tidigare eller nu kvalificerat er för NATO:s Afghanistanmedalj. Vissa av er har tilldelats medaljen tidigare och har därmed kvalificerat er för att komplettera medalj och släpspänne med en siffra. Ni alla kommer att tilldelas ett diplom och ni som inte tilldelas medalj utan har rätt att bära även en siffra till er tidigare medalj kommer att erhålla en Lapissten som är Afghanistans nationalsten. Allt som minne av denna ceremoni.

Jag kommer nu på uppdrag av NATO generalsekreterare Fogh Rasmunsen tilldela er NATO:s Afghanistanmedalj eller rättighet att komplettera er tidigare medalj med siffra.
Allt detta som ett tecken för den tacksamhet NATO vill erkänna just Dig för din insats här i Afghanistan.
En medalj ni kan alla dela med era nära och kära.”

 

Foto: PAO Tomi Pankkonen, Finlands Försvarsmakt
PAO Richard Kjaergaard

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *