Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

När svenskarna kom till byn

afghanistanstyrkan

Gör vår närvaro i Afghanistan att människor går en bättre framtid till mötes? Tja, det finns argument både för ja och nej i den frågan. Opinionen på hemmaplan – om man får tro media – är starkt ifrågasättande och negativ.

Läkaren Johan verkar med stetoskopet

Men, ibland kommer det ändå fram en del solskenshistorier som förtjänar att få utrymme för att visa att vi faktiskt gör skillnad på gräsrotsnivå – som motvikt till det negativa – och dessa små steg gör intryck – och avtryck.

Från ett avlägset beläget distrikt i provinsen Jowzjan rapporterades nyligen om svenska ISAF-soldaters närvaro. Det var en diskussion mellan tre pashtunska män i 35-45-årsåldern som var tacksamma för den medicinska hjälp de hade fått av svenskar ur sjukvårdsgruppen i OMLT.

En av männen sa: ”igår och i förrgår kom utländska trupper till de avlägsna byarna.” Mannen var övertygad om att det var svenskar ur ISAF-styrkan, för det är bara svenska som är i de här byarna och han fortsatte: ”svenskarna var trevliga mot folket i byarna, och en del av bymedlemmarna var överraskade över att svenskarna inte var otrevliga för folket har ju hört att utländska soldater trakasserar dem och vill dem illa. Men svenskarna sa till folket att de var endast ute efter att finna talibaner och ville absolut inte oroa dem som bodde där. Vad mera var, det svenskarna verkligen påtalade var att om det fanns någon i byn som var sjuk eller mådde dåligt så ville de gärna försöka hjälpa till. Folket blev förstås väldigt glada och tacksamma över detta och svenskarna erbjöd medicinsk hjälp – till sjuka män, kvinnor och barn i byn.”

Den svenska sjukvårdsgruppen i OMLT består av män – chefen Peter och föraren Oliver samt sjuksköterskan Daniel och läkaren Johan. Det är intressant, för när vi talar om den muslimska kulturen brukar vi ofta säga – för så har vi lärt – att manliga sjukvårdare aldrig får komma i närheten av kvinnliga muslimska patienter – och just den dagen var det inte mindre än nio kvinnor som fick medicinsk vård av den här gruppen. Alla etiska regler kring kultur och religion är generellt baserade, det finns alltid andra vägar att gå. Att bygga tillit och förtroende är ofta en framkomlig väg. Jag tänker ändå att botten i mig inte skiljer sig så mycket från botten i dig, någonstans handlar det ändå ytterst om att jag respekterar dig – om du respekterar mig. Så kanske det är även här.

Mannen som uttryckte sin sympati för dessa svenskar menar att folk är väldigt nöjda över att svenskarna kommer och besöker dem – och han var snarare lite ledsen över att de inte kommer lika ofta som förr.

Den andre av de tre pashtunska männen uttryckte sig på det här sättet: ”Må Gud ge dem (svenskarna, min anm) ett lång liv för att de brydde sig om våra sjuka och fattiga. Det är synd att de inte kommer oftare. Det var bra att folket i de här avlägsna byarna fick möta svenskarna och se deras omsorg med egna ögon. Detta är talibanområde och talibanerna har berättat många lögner om de utländska soldaterna för folket här. Nu vet de hur utlänningarna verkligen är och talibanerna framstår som lögnare.”

Tycker att den här berättelsen, som ju ändå är en av många solskenshistorier, också förtjänas att lyftas fram. Visst gör vi skillnad.

Kristina Lundberg

Chaplain FS22

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

8 kommentarer

 • S 24 april 2012 03:01

  Jag tycker det känns väldigt skönt att dessa historier också får utrymme! Tyvärr rapporterar media endast om det de finner nyhetsvärde i...

  Det arbete ni utför är väldigt viktigt och jag är en väldigt stolt anhörig och medmänniska!

 • CH 18 april 2012 08:38

  I flera år har media bara rapporterat om negativa saker från Afghanistan. Tjänstgjorde där själv 2007 och ser inget förändrat mönster i svensk media.

  Jag vet det finns många positiva saker som sker i landet, däribland detta. Det känns skönt att få läsa om dem ibland. Fortsätt ert arbete. Det ni gör är väldigt viktigt.

 • K 14 april 2012 09:07

  Tycker också det är roligt att få höra om sådana här saker när vi är här - och det finns många liknande berättelser ...

 • Fredrik 13 april 2012 23:22

  Klart att ni gör skillnad.
  Är väldigt stolt över er och eran insatts.
  Ha det bra !
  mvh
  Fredrik Hultgren

 • Thomas 13 april 2012 16:52

  Roligt att läsa detta. Sånt här borde folk få läsa om. Tycker du ska skicka detta till dom stora dagstidningarna.

 • I 13 april 2012 03:52

  Visst gör ni skillnad! Och det borde fler veta!

 • Alexandra 13 april 2012 01:07

  Jag tycker att det är tråkigt med den negativa opinionen, istället för att se de positiva sakerna vi gör, och de förändringar vi faktiskt åstadkommer. Alla bäckar små.

 • Pratima 12 april 2012 23:05

  :-) !

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *