Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Förtydligande angående skadad soldat

afghanistanstyrkan

I går höll Försvarsmakten en presskonferens som bland annat berörde händelsen den 23:e mars då soldaten Roger Ivholm skadades allvarligt i Afghanistan när en vägbomb (IED, Improvised Explosive Devise) exploderade. Olyckligtvis har felaktiga uppgifter publicerats i media gällande omständigheterna kring händelsen.

Roger Ivholm tillhör EOD-gruppen (Explosive Ordnance Disposal) på Task Force Northern Lights, den militära delen av det svensk-finska TST:t (Transitional Support Team). EOD-gruppens huvuduppgift är att röja oexploderad ammunition men soldaterna är också specialutbildade när det gäller att söka och upptäcka vägbomber. Det gör man med minsökare som sveps utefter marken.

När Roger Ivholm och en kollega genomförde vägsök i distriktet Chimtal upptäcktes inte utlösningsmekanismen som är kopplad till själva sprängladdningen. Genomförd utredning visar att Roger Ivholm klev på utlösningsmekanismen och utlöste sprängladdningen. Han skadades så illa att läkarna blev tvungna att amputera hans båda ben.

I media har det förekommit uppgifter som gör gällande att utlösningsmekanismen skulle vara konstruerad på ett sådant sätt att den inte går att upptäcka med de minsökare som svenska soldater arbetar med. Detta är inte korrekt. Vägbomben med alla sina delar var av en känd typ som oftast förekommer i området väster om Mazar-e Sharif. Svenska soldater har hittat och oskadliggjort flera vägbomber av samma typ.

Efter att ha utrett händelsen kan Försvarsmakten konstatera att befintlig utrustning fungerat på avsett sätt och att den utbildning som soldaterna får för att genomföra vägsök är god. Dock är det en riskfylld verksamhet där den mänskliga faktorn under olyckliga omständigheter kan få allvarliga konsekvenser.

Exakt hur bomben var konstruerad och vilka tekniker soldaterna använder i detalj när de genomför vägsök, uttalar sig Försvarsmakten inte om. Soldaterna utför ett mycket viktigt arbete i en farlig miljö där motståndaren hela tiden granskar våra tillvägagångssätt och anpassar sin taktik efter dem. EOD-gruppen har utvärderat det som hänt och återgått i tjänst.

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

5 kommentarer

 • afghanistanstyrkan 21 maj 2012 15:21

  Hej!
  För att söka till GMU (Grundläggande militär utbildning, 3 mån) krävs att man uppfyller de akademiska kraven som Försvarsmakten fastställt. det vill säga godkänt i gymnasiets kärnämen. Utöver detta tillkommer fysiska och mentala tester som genomförs av Rekryteringsmyndigheten.

  Mvh
  PAO

 • Dafina Gashi 20 maj 2012 22:09

  Jag undrar hur ansöker jag ill armén och hur mycket poäng behöver jag för att bli en soldat ute i fältet? Och när jag säger poäng menar jag då skolans poäng om det krävs Poäng för att bli soldat då!

 • CH 18 april 2012 08:41

  Det är soldaterna ute i fält som gör det mesta av arbetet och utsätts för den största risken.

  Mina tankar går till Ivholm och anhöriga, men även till gruppmedlemmar och andra tjänstgörande soldater ute på fältet. Ni har mitt fulla stöd.

  /f.d. FS13-soldat

 • Niclas Löpare 9 april 2012 21:40

  Håller med Löjtnaten!
  Bra jobbat där ute och tack för insatsen!
  VKpl Ivholm, hoppas du mår bättre och att du kommer tillbaka till firman i framtiden!

  /VKpl Löpare

 • Anders Eriksson 6 april 2012 20:23

  Tankar går till vår/våra sårade kollega/kollegor. Till er övriga i insatsområdet. Fortsätt med det otroligt goda jobb ni genomför. Jag förundras dagligen av det ni gör och jag känner mig stolt att vara svenk officer i en försvarsmakt där de "på marken" verkligen levererar, vilket inte alltid är fallet bakom "skrivborden". Ni kommer alltid ha min djupaste respekt.
  Dock så hoppas jag på att vi inte ses i arbetet.
  //Lt Anders Eriksson, Uppdragsspecialist, SAE ISAF MEDEVAC

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *