Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ett efterlängtat avsked

afghanistanstyrkan

Det har nu gått 6 månader sedan jag tog befälet över SAE ISAF MEDEVAC. Vid tidpunkten var jag spänd av förväntan på de utmaningar som väntade mig. Jag kan nu summera att tjänsten som chef för SAE ISAF MEDEVAC i Afghanistan har överträffat mina högt ställda förväntningar. Detta beror inte bara på de yrkesmässiga erfarenheter jag gjort utan i ännu högre grad på den inställning och anda som funnits hos personalen på förbandet. Det som har utmärkt personalen är kombinationen av en hög kompetens inom flera från varandra skilda yrkesområden såsom sjukvård, flygning, sambandsteknik, flygunderhåll ledning, underrättelsetjänst, meteorologi med mera, men med fokus på en gemensam uppgift, taktisk MEDEVAC. Det har gjort arbetet intressant och varierande. Beredskapsuppgiften att med kort varsel vara beredd att rycka ut och undsätta skadade har gjort att uppgiften har känts meningsfull och viktig. Den omedelbara feed-back som erhålls när människor överlever eller räddas till ett bättre liv har inte gjort uppgiften mindre intressant. Med dessa förutsättningar känns många och långa arbetsdagar som ganska korta.

När jag kommer hem blir jag medaljerad för mina insatser. Den största prövningen har dock min hustru och våra fyra gemensamma barn fått utstå med en ständigt frånvarande make och pappa. Kanske är det dessa som egentligen borde medaljeras. Jag har vid flera tillfällen längtat hem till min familj och alltid tagit det för självklart att det ska bli skönt att lämna Afghanistan den dag jag fullgjort min tjänst. Nu när det väl är dags så känns det inte längre lika självklart. Visst ska det bli helt underbart att återigen få vara tillsammans med familjen men det är ändå med viss sorg som jag lämnar min tjänst som chef för SAE ISAF MEDEVAC. Jag kommer att sakna mina kollegor och till viss del tjänsten och det enkla livet, med en uppgift i fokus. Så därför är det med ett visst vemod som jag nu lämnar över befälet till Nils-Erik Grym. Han och förbandet har alla förutsättningar att fortsätta att utveckla verksamheten. Tack till alla er som har tjänstgjort med mig under dessa 6 månader. Ni har tillsammans bidragit till att göra min vistelse i Afghanistan till ett sant nöje.

Au revoir!

Övlt Harri Larsson

C SAE ISAF MEDEVAC

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

2 kommentarer

 • Anders Silwer 23 mars 2012 23:27

  Redaktören: tacksam om du lägger in detta som ett inlägg. Tack. /Anders Silwer C INS

  Fredagskväll i Sverige

  Idag på morgonen blev en av våra soldater i Afghanistan svårt skadad av en vägbomb väster om MeS. Jag vill uttrycka min stora respekt för vår kamrat och hoppas innerligt att det allt går bra. Det är helt självklart att det ikväll upplevs mycket närmare mellan Afghanistan och Sverige.

  Anders Silwer
  Insatschef

 • Anders Silwer 23 mars 2012 23:10

  Harri

  Gratulerar till ett bra genomfört chefsskap med professionalism och hjärta. Ta hand om familjen nu.

  Anders Silwer
  C INS

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *