Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En annorlunda operation

afghanistanstyrkan

Tidigt på morgonen rullar delar av PL (stabs- och understödskompaniet) ut till Marmal för att hämta tyska och tjeckiska CBRN-specialister (CBRN – Chemical, Biological, Radiological, Nuclear). Förbandet har fått till uppgift att genomföra rekognosering i provinserna Jowzjan och Sar-e- Pul. Vi ska ta reda på om det finns några anläggningar eller lager av farliga kemikalier i omårdet.

Vid lunchtid anländer vi till den svenska Camp Monitor som ligger utanför Shebregan. Här startar planeringen för uppgiften. Alla gruppchefer tillsammans med tyskar och tjecker hjälper till i planeringen. Många frågor kräver svar. Vilka vägar skall användas, vilka områden ska vi titta på, hur ser vi till att sjukvården fungerar om det värsta skulle hända. Planeringen genomförs naturligtvis på engelska vilket gör det hela lite mer intressant. Det blir en ganska tidig kväll så soldaterna får chansen att prova gymmet på Camp Monitor.

Följande dag rullar vi ner till Sar-e-Pul. Vi inleder med att samverka med den afghanska polisen. Vi behöver ha med dem för att få tillträde till anläggningarna vi vill besöka. Efter flera samtal med olika företrädare för polisen får vi till slut med oss en patrull.

Avsikten är att börja med ett oljeraffinaderi i utkanten av staden. Snart märker vi dock att polisen leder in oss på fel väg. Omgivna av bergstoppar och kraftiga stup kränger vi fram längs en lerig väg som slingrar fram genom bergen. Här och där ligger snö kvar på vägen som är så smal att bara ett fordon får plats i bredd. Efter någon timma befinner vi oss på en bergstopp 1000 möh och blickar ut över horisonten. Utsikten är fantastisk. Polisen vill visa oss en oljekälla som raffinaderiet får sin olja ifrån.

Efter en skumpig färd ner från berget beskådar vi ett illa åtgånget raffinaderi. De tyska och tjeckiska specialisterna gör en del mätningar och får information från fabrikschefen.

Vi passar på att äta en lunch på stående fot i solgasset och temperaturen närmar sig 16 grader, skönt.

Under färden tillbaka till Monitor tar vi några fotografier på områden som kanske kommer att besökas senare. Vi är tillbaka tidigare än väntat så vi hinner med både en kaffe på mässen och ett gympass innan det är dags för bingen.

Sista dagen far vi ut till ett gasverk utanför Shebregan. Här är fabriksledningen mer restriktiv till vår närvaro och de släpper bara in sex av oss på fabriksområdet. Under besöket försämras vädret och vinden tilltar i styrka. Vi får skrika till varandra för att tränga igenom vindens dånande, sand och damm letar sig in överallt. Ansiktena får täckas med glasögon och skydd för munnen.

Efter ett kortare besök på en gaskälla fortsätter vi till en arméförläggning några kilometer från gasverket. Vi har fått information om att förläggningen drivs med gas från gasverket och att det finns läckor i systemet. Här är de afghanska soldaterna välkomnande. De visar oss in i förläggningen och pekar ivrigt ut sina gasledningar. Systemet består av trädgårdsslangar som ligger som spindelväv på marken i förläggningen. Här krävs inga instrument för att konstatera läckage. En kraftig doft av gas vilar över hela basen. Vi inbjuds till lunch med lägerkommendanten, vilket vi avböjer men tackar jag till det goda persiska bröd de har att erbjuda.

Sista besöket gör vi ute i öknen öster om Shebregan. Vinden tilltar ytterligare i styrka och snart befinner vi oss mitt inne i en sandstorm. Det är att jämföra med att köra bakom en snöplog i snöyra. Vi ser inget, varken framför eller vägen vi kör på. När vi inte längre kan konstatera om vi kör på vägen eller ute i öknen bestämmer vi oss för att avbryta framryckningen. Vi vänder vår fordonskonvoj och återgår till Marmal för att lämna av tyskar och tjecker.

Snart är vi tillbaka på huvudcampen CNL och kan pusta ut efter en händelserik och annorlunda operation. CBRN-specialisterna vi hade med oss har orsak att fortsätta rekognosera i området för att samla mer information och vi hoppas kunna hjälpa dem ännu en gång om tillfälle ges.

Jasin Ulama, C PL

Foto: Marcus Fritz och Simon Patrik Ekman

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

2 kommentarer

  • Anders Silwer 24 januari 2012 22:31

    Jasin med kamrater

    Trevligt att läsa om vad ni gör på era operationer.

    Anders Silwer

  • Eva Blomquist 20 januari 2012 22:04

    Jätteintressant att läsa om vad ni gör och att få se bilder så man förstår vad ni gör medans vi här hemma lever vårt vanliga liv så gott vi kan!/Eva

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *