Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Månadsbrev från CO – december

afghanistanstyrkan

Det har nu gått en dryg månad sen vi kom till Afghanistan. För de flesta har det gått lätt att anpassa sig, många har ju varit här och tjänstgjort förut. För andra har det varit en helt ny upplevelse som det säkert tagit lite tid att vänja sig vid. Men som chef för FS 22 kan jag försäkra er att vi nu är igång på allvar. Vi har kunnat bygga vidare på tidigare kontingenters arbete och vi har snabbt påbörjat gemensamma operationer tillsammans med de afghanska förbanden. Vi har också börjat utveckla vårt eget arbetssätt efter de metoder vi tror på och samtidigt börjat vrida på hur vi tillsammans med mentorer från andra länder bäst stödjer den afghanska polisen och militären.

Vi är ju här för hjälpa det afghanska folket och i det arbetet är det vår uppgift att stödja uppbyggnaden och utvecklingen av den afghanska armén. Arméns förmåga att samarbeta med afghansk polis och säkerhetstjänst, vilka sammanfattas under förkortningen ANSF (Afghan National Security Forces) och den civila administrationen på provinsnivå är något vi lägger mycket kraft på.

Den så kallade transitionsprocessen är i full gång. Allt mer skall vi lämna över säkerhetsansvaret till afghanerna. I slutet av december var jag på en ceremoni i en av de provinserna som ingår i vårt område, Samangan. Ceremonin markerade början på transitionen i den provinsen och inom kort står andra provinser i vårt område på tur. Detta förändrar inte vårt arbete omedelbart men kommer successivt att innebära ett annat uppträdande från vår sida.

Våra soldater på Camp Northern Lights i MeS är så gott som dagligen ute och löser uppgifter tillsammans med den afghanska armén och polisen, ofta från tidig morgon till sen kväll, men det har också genomförts lite längre operationer över några dagar med övernattning ute i terrängen.

Ofta, men inte alltid, går det gemensamma arbetet bra men ibland planeras och utförs arbetet på ett annat sätt än vi är vana vid. Här gäller det att vi är ödmjuka, bibehåller en positiv grundinställning och har tålamod. Endast genom ökat ansvar kan den afghanska armén och polisen utvecklas i positiv riktning. Vi har tillsammans börjat lösa uppgifter i områden där ISAF och de afghanska förbanden inte varit tidigare. Detta har varit bra då det visar det afghanska folket att den afghanska regeringen genom ANSF är närvarande överallt – inte ständigt men när så behövs.

För soldaterna på Camp Monitor går en stor del av tiden åt till att bevaka campen och att bidra med skydd i samband med möten med afghanska företrädare. Dessa möten på provinsnivå i alla våra fyra provinser är viktiga för hela PRT. Bevakningsuppgiften på Monitor är också av stor betydelse då det innebär skydd för ISAF sjukvårdshelikoptrar vilka ger oss möjlighet till sjukvårdstransport även i avlägsna områden. Vi förstärker nu enheten på Monitor för att möjliggöra lösandet av andra uppgifter också.

Våra samverkansteam gör ett bra jobb genom ett tålmodigt deltagande i de afghanska säkerhets- och planeringsmöten som genomförs runt om i våra fyra provinser. Dessa team ger mig en bra bild om vad som händer i området och vad som planeras. Den informationen är grunden för min stabs planering av våra operationer.

OMLT på bataljonsnivån, från 1.Amfibieregementet, har också kommit igång bra och fått en del ny utrustning. De har haft en lugn start men för någon tid sedan genomfördes en större operation tillsammans med afghanska enheter och några delar ur PRT:t.

Nu när vardagen börjat sätta sig här nere så vandrar tankarna oftare iväg till er där hemma. Vi firade för ett tag sedan jul och nyår här på campen. Det var trevligt men det är klart att saknaden efter er då blev extra stor. Era kommentarer här på Afghanistanbloggen och andra bloggar värmer. Er omtanke hjälper oss när allvaret tynger och stärker oss i vårt arbete för ett säkrare Afghanistan.

Ta hand om er!

Anders Löfberg, CO, PRT MeS

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

9 kommentarer

 • Annelie 16 januari 2012 17:19

  Karlberg i onsdags var mycket spännande och trevlig. Bra information till oss anhöriga och massor av bilder, där man som mamma får mer förståelse för det otroliga arbete Ni gör!! Nu kommer min son hem på sin första leave, och det ska bli så skönt att se honom igen :) Stor kram till Er alla!! Vi är såå stolta över det arbete ni valt att göra!

 • Steve Fogderud 16 januari 2012 13:05

  Denna vecka har genomförts anhörigträffar runt om i Sverge ca 550 anhöriga har deltagit i dessa träffar och visat stort intresse och haft många bra frågor om ert arbete, utveckling och utrustning bl.a

 • Franke 15 januari 2012 18:13

  Även jag vill tacka för den information som gavs på Karlberg i onsdags. Sånt betyder mycket för oss här hemma. Tack också för den information som sker här via Försvarsmaktens bloggar. Gillar verkligen den öppenhet som finns och är stolt över att vi kan vara en del i att göra världen lite bättre.

 • carina 14 januari 2012 21:20

  Tack för en givande och trevlig träff på Karlberg i onsdags.Vi är oerhört stolta över er och ert arbete och skulle önska att svenska folket förstod hur viktig insats ni gör.

 • Annika 14 januari 2012 21:19

  Tack för en mycket proffsig anhörigdag på K3. Allt var så där "svenskt lagom" = bra balanserat med bilder, allmän information och stödorganisationernas presentation.
  Önskar er all lycka även fortsättningsvis.

 • Anders Silwer 14 januari 2012 01:06

  Anders med kamrater på PRT

  Ett stort tack för ett bra besök i början av veckan. Ni är ett bra förband som gör skillnad. Var rädda om er.

  Anders Silwer

 • Loisie 13 januari 2012 20:26

  Sänder en tanke till alla er som varit tvingade att åka och lämna era familjer mot er vilja. Ni och era familjer behöver extra stöd, att efter många år av trogen tjänst få välja mellan mission eller arbetslöshet är inte mänskligt. Jag är mycket stolt över min anhörige, men kommer aldrig mer att vara stolt över FM med den usla behandling av personalen som de har. En anhörig är oumbärlig för familjen men inte för FM, låt de som värderar sin familj och vill stanna hemma göra det.

 • Majorskan 12 januari 2012 23:24

  Hej, det är roligt att få läsa om hur Ert arbete fortskrider och hur positivt Ni ser på Ert uppdrag. Fortsätt med det och vet att Ni har vårt stöd hemifrån. Ta väl hand om Er. Stolt majorsfru.

 • Ylva Hansson 12 januari 2012 16:47

  Jag vill bara säga tack för en trevlig och informativ anhörigkväll igår på Karlberg. Man blir glad och stolt (och så klart lite orolig när man hör talas om minor och vägbomber) över arbetet ni utför. Ha det bra!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *