Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Första resan till PRT som chef för insatsledningen

afghanistanstyrkan

Min första resa som ny chef för insatsledningen gick till Afghanistan och vårt PRT i Mazar-e-Sharif. Ett första intryck den första morgonen:

-Solen går upp över utlöparen till Hindu Kush. Det kommer att bli sol över Afghanistan idag också. Alldeles i närheten av matsalen på Camp Northern Light ligger kapellet med minnesstenen över de stupade. Tio namnskyltar: fem svenska, två afghanska, två finska och ett brittiskt namn. En tanke till de som inte är med oss längre. En kontemplation ackompanjerad av brunkolslukten och ljudet av Black Hawkhelikoptrar i morgondiset. En ny dag på CNL. Ett mycket bra besök på ett bra fungerande PRT.

På morgonbriefen sitter förbandschefen överste Anders Löfberg sida vid sida med ambassadör Henrik Landerholm. Ett bevis på militär-civil samverkan i verkligheten och en indikator på att övergången till civil ledning är på väg. På briefingen dras läget att två eldöverfall i östra Afghanistan besvarats med insats av flygunderstöd, CAS. I västra RC North har två IED skadat ett antal personer. PRT-operationer presenteras. De överskuggande diskussionerna handlar om transition till afghansk ledning i fyra faser fram till 2014. En utmaning, men där färdvägen är utstakad. Det vi tar med oss hem är PRT syn på verksamhet och styrkebidrag framöver.

Efter briefingen transport till Marmal flygplats i RG 32 och sedan över till Camp Monitor med tysk HKP, CH-53. Stigning till 1500 meter, ett par facklor kastas ut under stigningen, falsklarm, så bra. På Camp Monitor är det full aktivitet med byggnationer. OMLT stöder den afghanska armén. Personalen på Camp Monitor ”går tungt” med många uppgifter men insatsen har effekt eftersom den afghanska arméns förband i området får ökad förmåga pga förbandets insatser. Tillbaka till Mazar-e-Sharif med tysk CH-53.

Möte med personalen i matsalen. Bra att få se er alla. Ett mycket kompetent förband som löser sina uppgifter på ett professionellt sätt. I den andra ändan finns mitt ansvar som chef insatsledningen: Jag känner det ansvaret. Ett ansvar för var och en. Jag är trygg med er förmåga att lösa uppgifterna.

Besök TUAV var givande. Ett nytt system som mycket snabbt infördes. En unik resurs som vi behöver lära oss mer av hur vi använder även nationellt. Det snabba införandet har gett friktioner hemma men förmågeutvecklingen har varit betydande. Vi hade inte varit där vi är idag utan de höga operativa kraven. SAE var trevligt att träffa. När jag kommer till flygförband som C INS vill jag vara stolt över det de gör. Idag var jag stolt över SAE MEDEVAC. Ett förband med små resurser som genomför efterfrågad verksamhet och utvecklas efterhand. En bra språngbräda mot HKP 16.

Ett kort besök på NSE. Ett gäng som kämpar för att få till alla de tusentals saker som behövs för att bygga för och underhålla hela vår verksamhet i Afghanistan. En stor utmaning. NSE gör ett bra jobb men jag vill ställa ett antal frågor hemma för att lära mej mer om logistikkedjan. Office-call hos generalmajor Kneip som är chef i RC North. En chef som blivit skadad i en IED-attack och kommit tillbaka till förbandet. Kneip är mycket nöjd med de svenska insatserna i Afghanistan.

Det känns riktigt bra att få göra ett första besök här i Afghanistan. Nu kommer jobbet över mej som person och engagemanget kommer igång. Mycket bra. Härligt att få kasta sig in i nya utmaningar. Jag vill uttrycka min respekt för varje enskild person som gör insatser för Försvarsmakten i PRT,  på andra ställen i världen och hemma. Ni har en hög standard på det ni gör och ni betyder en skillnad.

Anders Silwer

Chef Insatsledningen

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

3 kommentarer

 • Franke 15 januari 2012 17:58

  Tack Anders Silwer för förklaringarna av alla förkortningar.

 • Anders Silwer 14 januari 2012 01:04

  Pewe

  Ja, du har så klart rätt. En intensiv vecka gjorde att de blev en del förkortningar. Jag gör ett försök med att förklara några:
  NSE står för National Support Element, de som ser till att all logistik fungerar.
  PRT står för Provincial Reconstruction Team, det är våra tjejer och killar i Mazar-E-Sharif. De ska hjälpa till att bygga upp Afghanistan.
  CAS är Close Air Support, flygunderstöd.
  RC betyder Regional Command, regional ledning.
  IED är Improvised Explosive Devise, hemmagjord bomb.
  OMLT är Observation Mentoring and Liaison Team, dvs de ska hjälpa afghanska armén att utveckla sina förband.
  Det var några förkortningar

  Anders Silwer

 • pewe 11 januari 2012 10:09

  Intressant för oss anhöriga att kunna ta del av chefens intryck och erfarenheter. Dock är det svårt att hänga med i alla dessa förkortningar vilket gör att man inte får hela bilden. En "ordlista" som tydliggör innebörden av alla dessa förkortningar hade underlättat för oss och gjort informationen ännu tydligare.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *